Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Zuzana Vlčková
    0

    Nejsem lékařka a tak má odpověď může být pouze laická. Ostatně, mám za to, že ani od lékaře byste nedostal nějakou 100% odpověď. O nemoci COVID, je toho známo zatím poměrně málo.

    K přenosu infekce koronaviru COVID, z nakažené osoby na zdravou osobu, je zpravidla nutný osobní kontakt (přenáší se nejčastěji kapénkovou infekcí, částečně i kontaktem s povrchem, kterého se předtím dotkl nakažený, apod.).

    Přesné podmínky, kdy dojde k přenosu a kdy ne, ale neexistují. Vliv má pochopitelně délka expozice – doba, kterou jste strávil s nakaženou osobou, a jak blízký byl váš kontakt. Ale i to je jen jedno z pomocných kritérií.

    Každý nakažený koronavirem COVID, bude „vylučovat“ jiné množství virových části. Tj. někdo bude více infekční a někdo méně. A každý „příjemce“ bude jinak reagovat. U někoho bude stačit k nakažení jen menší dávka viru, u jiného nic nezpůsobí.

    Roli bude hrát, i kde došlo ke kontaktu – jestli ve venkovních prostorách, vnitřních, jaká byla teplota, vlhkost vzduch, zda měl někdo z vás roušku, respirátor atd.

    Je možná, že doba expozice byla malá, a že k nákaze tedy vůbec nedošlo. Určitě to nefunguje tak, že jakýkoliv kontakt s nakaženou osobou, znamená automaticky to, že se nakazíte.

    Z běžného života znám i případy lidí, kteří měli pozitivní test na COVID, tj. byli infekční. Byli doma v karanténě s ostatními členy domácnosti. V rámci bytu se od ostatních vůbec neizolovali nebo jen minimálně, a přesto nikdo další nebyl pozitivní. A to, i když byli ve velmi blízkém a dlouhém kontaktu, po několik dní.

    Takže k nákaze u vás vůbec nemuselo dojít. Tohle není žádná exaktní matematika, kde 1+1=2.

    Další věc je ta, že u většiny lidí, co se nakazí koronavirem, probíhá nemoc bezpříznakově. Podle různých statistik, to může být až 70% nakažených. Tj. je možné, že k nákaze došlo, vy jste po kontaktu s nakaženou osobou pozitivní, ale nemáte žádné příznaky.

    Pokud chcete mít jistotu, pak jedinou možností, jak to zjistit, je test na COVID. U klasického PCR testu vám zjistí, jestli jste/nejste pozitivní.

    U složitějších krevních testů (krevní testy na protilátky – které se ale běžně nedělají), je možné případně i zjistit, jestli jste byl v nedávné době vystaven přímo infekci COVID (spolehlivost ale také není 100%), tj. že jste například prodělal nějakou lehčí formu infekce.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď