Bude nárok na OČR během podzimu i u DPČ, stejně jako na jaře?

Otázka

Dobrý den,

Dozvěděla jsem se, že do středy 14. 10. 2020 budou zavřené školy. Mám dvě děti a zajímalo by mě, jak to bude s nárokem na OČR. Starší dcera bude mít za chvíli 13 roků, ale na jaře to ničemu nevadilo. Bude to stejné i na podzim?

A také by mě zajímalo, jestli bud mít nárok na ošetřovné, když pracuji na DPČ. Na jaře jsem ošetřovné normálně dostávala, tak doufám, že teď je to stejné??

Děkuji za informace

Vyřešeno
, Líba B. 4 roky 1 Odpověď 346 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Podmínky pro ošetřovné (OČR), které se během jarní části epidemie koronaviru (COVID) několikrát měnily, aktuálně neplatí. Změny jako zvýšení věku do 13 roků nebo třeba i to, že na OČR měli nárok i ti kdo pracují na DPČ měly jen dočasnou platnost. Jejich platnost skončila 30. 6. 2020.

    V tuto chvíli (a tedy i při uzavření škol od 14. 10. 2020) platí jen „běžné“ podmínky pro ošetřovné tak, jak je definuje zákon.

    Pokud se musíte starat o zdravé dítě, které nemůže chodit do školy, tak máte na ošetřovné nárok, jen pokud je dítě mladší než 10 roků. Pokud má vaše dcera už 12 roků (píšete, že jí teprve bude 13), tak na ni aktuálně na OČR nárok nemáte.

    Stačilo by ale, pokud byste doma měla alespoň jedno dítě do 10 roků. Pokud má tedy vaše druhé (mladší) dítě do 10 roků, pak byste nárok mít mohla.

    Další věc je ta, že ti kdo pracují na DPČ za běžných (aktuálně platných) podmínek nemají nárok na OČR (na jaře se kvůli tomu měnil zákon).

    Vláda v souvislosti s plánovaným uzavřením škol ale již připravila změnu zákona. Ta by měla zahrnovat:

    • Nárok na ošetřovné u dětí do 10 roků (zdravých dětí)
    • Nárok na ošetřovné i u starších dětí, pokud se účastní školní docházky a jsou závislé na péči jiné osoby (alespoň I. stupeň)
    • Nárok na ošetřovné u starších osob, které jsou závislé na péči jiné osoby a využívají služby denních, týdenních stacionářů a obdobných zařízení
    • Nárok na ošetřovné u dětí, u kterých byla nařízena karanténa
    • Nárok by měl být po celou dobu platnosti mimořádných opatření (tedy ne jenom 9 nebo 16 dní, ale déle).

    Nárok na ošetřovné by měli mít i ti, kdo pracují na DPČ (dohodu o pracovní činnosti) nebo ti kdo pracují na DPP (dohodou o provedení práce), pokud za ně zaměstnavatel odvádí sociální pojištění (u DPČ musí být příjem nad 3000 Kč měsíčně, u DPP musí být příjem nad 10 000 Kč měsíčně).

    Tyto výšeuvedené změny jsou ale nyní jen vládním návrhem, který nemá ještě platnost. Aby začaly platit, musí je schválit parlament. Což by mohlo proběhnout příští týden (20. října 2020). A následně je pak bude ještě schvalovat senát.

    Pokud změny schválí parlament a senát, pak teprve začnou platit (mohou ale začít platit i se zpětnou platností).

    Kromě výšeuvedených změn, může změna podmínek ošetřovného zahrnovat i další věci.
    Včera na tiskové konferenci premiér avizoval zavedení „minimálního ošetřovného“ ve výši 400 Kč na den (jinak by mělo být v běžné výši 60%).

    Je možné, že v průběhu tohoto/následujícího týdne budou i další změny. V tuto chvíli bych ale musela spekulovat.

    Dnes, v tuto chvíli, platí jen běžné podmínky na ošetřovné. Je pravděpodobné, že se to během pár dní změní, ale jak přesně, zatím není jisté.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď