Rodičovský příspěvek – sociální a zdravotní pojištění

Otázka

Dobrý den, je možnost při pobírání RP a umístění dítěte ve školce (2,5 let), být nějakou dobu bez příjmů?

Například, když umístím dítě do školky ve dvou letech a RP mám do tří let, mohu nepracovat a neplatím sociální a zdravotní pojištění?

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, Magda T. 6 měsíců 1 Odpověď 183 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Během doby, kdy pobíráte rodičovský příspěvek, za vás platí zdravotní pojištění stát. Spadáte do kategorie E (viz například zde).

    Viz. zákon o veřejném zdravotním pojištění, zákon číslo 48/1997 Sb., paragraf 7, odstavec 1, písmeno c:

    § 7

    (1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce:

    c) příjemce rodičovského příspěvku;

    Sociální pojištění za vás nikdo neplatí. Péče o dítě (až do jeho 4 roků) se vám ale započítá do doby účasti na důchodovém pojištění (započítá se do odpracovaných roků).

    Viz zákon o důchodovém pojištění, zákon číslo 155/1995 Sb., paragraf 5, odstavec 2, písmeno c:

    (2) Pojištění jsou při splnění podmínek stanovených v tomto zákoně účastny dále

    c) osoby pečující osobně o dítě ve věku do 4 let,

    Za osobu celodenně pečující o dítě, jste považována, i když dítě chodí do školky. Doba pobytu ve školce, se sleduje pouze u dětí do dvou let. U těchto dětí, je omezení, na maximálně 92 hodin ve školce/v jeslích za měsíc. Nad dva roky, už ale dítě může být ve školce bez omezení.

    Viz zákon o státní sociální podpoře, zákon číslo 117/1995 Sb., paragraf 31, odstavec 3:

    (3) Podmínka osobní celodenní péče se též považuje za splněnou a rodičovský příspěvek náleží, jestliže

    a) dítě, které nedosáhlo 2 let věku, navštěvuje jesle, mateřskou školu nebo jiné obdobné zařízení pro děti v rozsahu nepřevyšujícím 92 hodin v kalendářním měsíci,

    docházka do uvedených zařízení se nesleduje u dětí starších 2 let.

    Takže po dobu, kdy máte nárok na rodičovský příspěvek, máte vyřešené zdravotní pojištění. Záleží tedy na tom, jak máte naplánováno čerpání RP.

    Poté, co vám skončí nárok na rodičovský příspěvek, se případně můžete nahlásit u své zdravotní pojišťovny, jako osoba pečující o dítě do 7 roků.

    Pak by zdravotní pojištění platil dále stát. Jsou tam ale určitá omezení (dítě by mohlo chodit do školky na maximálně 4 hodiny za den, nesměla byste podnikat, pracovat v zaměstnání, a příjem z brigády by mohl být jen do 10 000 Kč u DPP nebo do 4 000 Kč u DPČ).

    Sociální pojištění máte „vyřešené“ případně až do 4 roků dítěte. Pokud byste chtěla být doma déle, tak placení sociálního pojištění není povinné (doba se vám pak ale nepočítá pro nárok na důchod).

    Péče o dítě do 7 roků, nehraje u sociálního pojištění žádnou roli (to se týká čistě zdravotního). Mohla byste si případně platit dobrovolné důchodové pojištění.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď