Neschopenka po skončení podpůrčí doby

Otázka

Dobrý den,

Jsem v dlouhodobé pracovní neschopnosti a vím, že po uplynutí podpůrčí doby mohu požádat o její prodloužení.

Zajímalo by mě, kdyby mi na sociálce zamítli další výplatu nemocenského, jestli mohu na neschopence být nadále a za jakých podmínek.

Po ukončení podpůrčí doby půjdu totiž za tři měsíce do důchodu.

Mockrát děkuji za odpověď

Vyřešeno
, Roman 7 měsíců 1 Odpověď 467 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Neschopenka (pracovní neschopnost) a nárok na nemocenské dávky, jsou dvě různé věci, které spolu souvisí jenom částečně (je možná i neschopenka bez nároku na nemocenskou).

    O ukončení neschopenky (dočasné/dlouhodobé pracovní neschopnosti), rozhoduje ošetřující lékař. I pro doktory platí určitá omezení (například někdy musí být neschopenka ukončena už po 180 dnech).

    S ohledem na zdravotní stav, ale může neschopenka (pracovní neschopnost), pokračovat dále, i po vyčerpání celé podpůrčí doby.

    Roli může hrát i to, zda jste zatím stále zaměstnaný (pracovní poměr neskončil), nebo zda jste bez zaměstnání.

    Pokud neschopenka trvá delší dobu, tak případně může být nárok i na invalidní důchod.

    Máte-li ale jen krátkou dobu do začátku starobního důchodu, tak to asi nemá smysl řešit. Vyřízení invalidního důchodu trvá docela dlouhou dobu.

    Pokud jste stále zaměstnaný, a stále práce neschopen, tak vám může neschopenka pokračovat i dále, po skončení podpůrčí doby.

    Pokud nejste zaměstnaný, pak by možná dávalo smysl, neschopenku ukončit, a jít se zaevidovat na úřad práce jako nezaměstnaný (měl byste případně nárok i na podporu v nezaměstnanosti).

    Je zde i otázka zdravotního pojištění. Během neschopenky, kdy je nárok na nemocenské dávky, za vás platí zdravotní pojištění stát. Po skončení nároku na nemocenskou, už to může být jinak.

    Opět záleží na tom, zda jste zaměstnaný (pak si to řeší zaměstnavatel) nebo zda jste bez zaměstnání (pak si to případně musíte řešit sám – v takovém případně se obraťte na svou zdravotní pojišťovnu, kde vám řeknou co a jak).

    U sociálního pojištění je to trochu jinak. To za vás nikdo neplatí ani v době, kdy je nárok na nemocenské dávky. Pracovní neschopnost, se ale započítá jako náhradní doba důchodového pojištění.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď