Nemocenské dávky – ukončení pracovního poměru ve zkušební době

Otázka

Od 2. 1. 2024 jsem byl zaměstnán do 29. 2. 2024, kdy mi byl ukončen pracovní poměr ze strany zaměstnavatele ve zkušební době. Dne 29. 2. 2024 jsem nastoupil nemocenskou.

Zajímalo by mě, jestli od bývalého zaměstnavatele budu dostávat nějaké nemocenské dávky, po dobu prvních 14 dnů nemoci.

Děkuji

Vyřešeno
, Michal 7 měsíců 1 Odpověď 203 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Během prvních 14 dní neschopenky, platí zaměstnancům jejich zaměstnavatel náhradu mzdy za nemoc.

    Jak již vyplývá z názvu této „nemocenské“, tak náhrada mzdy za nemoc, je vyplácena, jako určitá kompenzace za ušlou mzdu z důvodu pracovní neschopnosti.

    Na náhradu mzdy (prvních 14 dní), je tedy nárok jenom v době, kdy jste zaměstnaný. A nárok je jenom za neodpracované hodiny. I kdybyste byl zaměstnaný, ale měl například neplacené volno (a nedostávat tedy mzdu), tak nebude nárok na tuto nemocenskou.

    Pokud již nejste zaměstnaný, tak nepřicházíte o žádnou mzdu, a není tedy ani nárok na náhradu mzdy. Po skončení zaměstnání, vám zaměstnavatel neplatí nemocenskou.

    Je-li ale neschopenka zahájena ještě během ochranné době (7 kalendářních dní po skončení zaměstnání), tak máte nárok na nemocenské dávky.

    Nemocenské dávky, jsou vypláceny od 15 kalendářního dne pracovní neschopnosti. Tuto nemocenskou vám obvykle platí stát (ČSSZ).

    Na nemocenské dávky, máte nárok, i když se jednalo jen o krátkou dobu v zaměstnání (ukončení pracovního poměru ve zkušební době).

    Pokud budete na neschopence déle než 2 týdny, tak máte od začátku třetího týdne nárok na nemocenské dávky.

    Nemocenská se vypočítá z příjmu v posledním zaměstnání – nejprve je to 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu, a postupně se to zvyšuje (od 31 dne na 66%, a od 61 dne na 72%).

    Nemocenské dávky, se vyplácí až zpětně, tj. první nemocenskou byste pak mohl dostat až během dubna (za období od 14. 3. 2024 do 31. 3. 2024).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď