Jaké mám možnosti, pokud mi zaměstnavatel během těhotenství neprodlouží smlouvu?

Otázka

Dobrý den, mám hned několik otázek, které se ale všechny týkají následující situace.

Mám 2 zaměstnání na HPP, bohužel obě na dobu určitou. V obou jsem ale měla přislíbeno prodloužení smlouvy.

S přítelem jsme se rozhodli, že bychom chtěli mít dítě, které ale budeme muset „řešit“ pomocí umělého oplodnění.

Problém je v tom, že mi v zaměstnání, ze kterého mám hlavní příjem, kvůli tomu nejspíš neprodlouží smlouvu.

Vím, že se nabízí řešení, těhotenství odložit po prodloužení smlouvy, ale jednak mi zanedlouho bude 40 a ztratila bych nárok na úhradu zákroku ze zdravotního pojištění a potom se obávám, že smlouvu už mi tak jako tak neprodlouží.

Vzhledem ke svému věku předpokládám, že zvlášť po umělém oplodnění nastoupím brzy na rizikové těhotenství, tedy do pracovní neschopnosti, ale jak by to následně bylo s mateřskou dovolenou, kdyby mi během PN skončila smlouva?

V druhém zaměstnání mám smlouvu do konce listopadu, takže pokud bych stihla otěhotnět během pár měsíců, nástup na mateřskou dovolenou bych měla tak jako tak stihnout, i když bych na tom byla finančně výrazně hůř.

V tom prvním zaměstnání jsem momentálně cca 2,5 roku. V tom druhém cca 1 rok, ale nejdříve jako DPČ, potom DPP a teď mám třetí měsíc smlouvu na HPP. Do rozhodné doby pro vznik nároku na PPM se bude počítat jen doba na HPP?

Počítá se do ní i doba strávená v PN, pokud jsem zaměstnaná? Jak by se v takovém případě počítal základ pro výši PPM? Pouze z toho druhého zaměstnání?

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , Barbora Ž. 8 měsíců 1 Odpověď 233 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Pro nárok na „mateřskou“ peněžitou pomoc v mateřství je podstatné, jestli v zaměstnání vzniká účast na nemocenském pojištění.

    V prvním zaměstnání (HPP, cca 2,5 roku), vám účast na nemocenském pojištění vzniká zcela určitě.

    Ve druhém zaměstnání (nyní HPP, předtím DPP a DPČ), záleží na tom, jaký byl příjem u DPP (pokud to bylo do 10 000 Kč, tak účast na nemocenském pojištění nevznikla), jaký byl příjem u DPČ (pokud to byl příjem od 3999 Kč, tak účast na nemocenském pojištění nevznikala).

    Dále záleží na tom, jestli vám v druhém zaměstnání na sebe plynule navazovala DPP/DPČ/HPP – pokud ano, pak by se to bralo jako jedeno zaměstnání (resp. z pohledu účasti na NP, by tam mohla být jedna nepřerušená účast na nemocenském pojištění).

    S nárokem na mateřskou, to pak může být složitější – těch „co by kdyby“ variant mi vychází více, takže na některé možná zapomenu.

    Pro nárok na PPM (peněžitou pomoc v mateřství), jsou rozhodující podmínky v době nástupu na mateřskou – konkrétní datum si volíte sama v intervalu 8 až 6 týdnů, před termínem porodu:

    1) V době nástupu na PPM (6 – 8 týdnů před porodem) budete stále zaměstnaná v obou zaměstnáních

    Pokud v obou zaměstnáních bude splněna podmínka účasti na nemocenském pojištění (270 kalendářních dní za poslední 2 roky), pak se pro výpočet mateřské zohlední příjem z obou zaměstnání.

    Pokud by byly podmínky splněny jenom v jednom zaměstnání, pak se pro výpočet zohlední jenom příjem z jednoho zaměstnání.

    2) V době nástupu na PPM (6 – 8 týdnů před porodem) už budete zaměstnaná jenom v jednom zaměstnání

    V takovém případě se pro výpočet PPM, zohlední jenom příjem v tomto zaměstnání.

    Pokud by se jednalo o vaše druhé zaměstnání, a zatím v něm nebyla splněna podmínka účasti na nemocenském pojištění, tak to nevadí – do minimálních 270 dní se započítávají i všechna předchozí zaměstnání, která spadají do posledních 2 roků

    Pro výpočet mateřské se ale zohlední jenom příjmy z tohoto posledního zaměstnání.

    3) V době nástupu na PPM (6 – 8 týdnů před porodem) už nebudete zaměstnaná v žádném zaměstnání

    Nárok na PPM by mohl být v případě, že v době nástupu na mateřskou, budete v ochranné době, nebo v případě, že po skočení posledního zaměstnání budete až do porodu stále na neschopence.

    Pro výpočet mateřské, by se zohlednily příjmy v zaměstnání, které vám skončilo jako poslední.

    A k tomu ještě doplňující informace:

    Do účasti na nemocenském pojištění, se započítávají všechny kalendářní dny, od začátku zaměstnání až do jeho skončení. A to včetně dní, kdy jste na neschopence.

    U DPP a DPČ se započítají jenom ty dny (kalendářní měsíce), ve kterých byl dosažen příjem minimálně 4000 Kč (DPČ) nebo minimálně 10 001 Kč (DPP).

    Při souběhu více zaměstnání (aby byl nárok na PPM z obou zaměstnání), se musí být 270 dní splněno souběžně, a v každém zaměstnání samostatně.

    Na mateřskou máte nárok, pokud dojde k nástupu na PPM do 180 dní od skončení posledního zaměstnání (ochranná doba).

    Od ledna 2024 se změnily podmínky, a na mateřskou je nárok i v případě, že jste po skončení posledního zaměstnání na neschopence, a během neschopenky vám skončí ochranná doba. Pokud jste až do porodu na neschopence (a máte nárok na nemocenské dávky), tak je nárok na PPM i po skončení ochranné doby.

    Výpočet mateřské se provádí z vyměřovacího základu v posledním zaměstnání (v aktivním nebo v posledním ukončeném). Pouze pokud jsou aktivní dvě zaměstnání, pak se pro výpočet mohou zohlednit příjmy v obou zaměstnáních.

    Pracovní poměr na dobu určitou, může skončit i během neschopenky nebo v době kdy jste už těhotná (během pracovní neschopnosti/těhotenství je zakázána jenom výpověď).

    Na nemocenské dávky, je nárok i po skončení zaměstnání (až 380 dní, neschopenka musí zašít ještě během zaměstnání nebo do 7 kalendářní dní od skončení pracovního poměru).

    Pokud před porodem skončí obě zaměstnání (budete nezaměstnaná), tak nemáte nárok ani na mateřskou dovolenou, a následně ani na rodičovskou dovolenou (nárok na peněžitou pomoc v mateřství nebo na rodičovský příspěvek je ale něco jiného).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď