Invalidní důchod 2 stupeň a nemoc z povolání – nárok na rentu

Otázka

Dobrý den,

Dlouhodobě marodím a dle ČSSZ si mám zažádat o invalidní důchod. Zároveň se řeší můj zdravotní stav jako nemoc z povolání na klinice pracovního lékařství.

Ptám se, zdali je možný souběh invalidního důchodu a renty z nemoci povolání a celkově co to pro mne znamená a jak postupovat.

Děkuji za odpověď.

Vyřešeno
Jiří 6 měsíců 1 Odpověď 308 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Při dlouhodobé pracovní neschopnosti, je obvykle nárok na nemocenské dávky, maximálně po dobu 380 dní. Je možné si požádat o prodloužení podpůrčí doby. O prodloužení se žádá na 3 měsíce, a je to možné i opakovaně, maximálně ale o 350 dní.

    Prodloužení nemocenské schvaluje posudkový lékař ČSSZ, a nemocenská se obvykle prodlužuje pouze v případě, že existuje předpoklad uzdravení v nějaké dohledné době.

    Resp. nemusí se jednat o uzdravení v pravém slova smyslu, ale o nabytí schopnosti pracovat (vykonávat třeba i nějakou jinou pracovní činnost, než byla ta před začátkem neschopenky).

    Pokud je nemoc dlouhodobá/trvalá, a nedá se očekávat zlepšení v nějaké blízké době, tak může být nárok na invalidní důchod. Ten se vyřizuje na ČSSZ, je kolem toho docela dost papírování a trvá to poměrně dlouhou dobu.

    Pokud vám přímo ČSSZ doporučuje žádost o ID, tak byste si jej měl začít vyřizovat. Nevím, jak dlouho jste již v PN, ale viz výše – maximální doba, kdy je nárok na nemocenskou, je omezená.

    V případě, že by se u vás jednalo o nemoc z povolání, pak máte nárok na příslušné kompenzace. Což může zahrnovat i peněžní náhradu za ušlý příjem.

    Během neschopenky, je nárok na dorovnání příjmu do plné mzdy (rozdíl mezi nemocenskou a průměrným výdělkem před začátkem neschopenky). Zde se jedná o dočasnou náhradu (po dobu pracovní neschopnosti).

    Po skončení neschopenky a/nebo při uznání invalidity, je také dále nárok na rentu (náhradu za ztrátu/snížení výdělku). Tato renta může být i trvalá (až do skončení zdravotních problémů, nebo až do důchodu).

    Výpočet náhrady za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti se provádí tak, že od průměrného výdělku (který jste měl před nemocí), se odečítá příjem, který máte po skončení pracovní neschopnosti (příjem ze zaměstnání a/nebo invalidní důchod na který byste případně měl nárok).

    Výše náhrady se tedy počítá podle této rovnice:

    Renta = příjem před začátkem zdravotních problémů − (příjem po skončení pracovní neschopnosti nebo přiznání invalidního důchodu + invalidní důchod)

    Tj. na rentu za nemoc z povolání, můžete mít nárok nejenom během PN, ale i dále (i po případném skončení neschopenky). Pokud vám vznikne nárok na invalidní důchod, tak se výsledná výše renty adekvátně sníží.

    Je ale možný souběh renty a invalidního důchodu (nebo i příjmu z nějakého zaměstnání). Vždy by vám to mělo vycházet tak, abyste měl příjem ve výši průměrného výdělku (který jste měl před začátkem neschopenky).

    Platí to ale jenom pro případ, že vaše nemoc bude uznána, jako nemoc z povolání. Jinak by nebyl nárok na rentu nebo jiné kompenzace od zaměstnavatele. Byl by nárok pouze na klasickou nemocenskou a na běžný invalidní důchod.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď