Přechod z mateřské na rodičovský příspěvek po skončení smlouvy na dobu určitou

Otázka

Dobrý den, potřebovala bych poradit:

Za týden mám nastupovat na mateřskou (21. 8. 2023). Pracovní smlouvu mám na dobu určitou, která končí na konci prosince 2023.

Jak je to prosím s přechodem z mateřské na rodičovský příspěvek, když už nebudu mít smlouvu?

Mám po vypršení smlouvy se přihlásit na pracovní úřad kvůli zdravotnímu pojištění?

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , Lucie 12 měsíců 1 Odpověď 231 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    K datu ukončení pracovního poměru (zřejmě k 31. 12. 2023), vám bude končit i mateřská dovolená. Neznamená to ale žádnou velkou změnu. I nadále budete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství. A i nadále za vás bude zdravotní pojištění platit stát.

    Při ukončení pracovního poměru, máte nárok na proplacení nevyčerpané dovolené od zaměstnavatele (nárok na dovolenou, vám vzniká i za dobu na mateřské dovolené).

    Na PPM, je nárok po dobu 28 týdnů (196 dní, jedno dítě) nebo 37 týdnů (259 dní, dvojčata nebo vícerčata). PPM vám tedy bude končit přibližně na začátku března 2024 (pokud by se vám narodila dvojčata, tak až někdy v květnu 2024).

    Před skončením PPM, si půjdete na Úřad práce vyřídit rodičovský příspěvek (žádost je možné podat i přes internet, bez návštěvy na ÚP – viz online aplikace pro rodičovský příspěvek).

    Na vyřízení žádosti o sociální dávky, má obecně Úřad práce lhůtu 30 dní (minimálně poslední rok, ale některé úřady práce nestíhají, a část žádostí vyřizují se zpožděním), takže je lepší začít řešit rodičovský příspěvek alespoň cca měsíc předem.

    V době, kdy jste na mateřské dovolené, nebo kdy dostáváte peněžitou pomoc v mateřství (PPM), nebo kdy jste na rodičovské dovolené nebo když dostáváte rodičovský příspěvek, je plátcem zdravotního pojištění stát. Stačí vždy splňovat jen jedno z toho.

    Stát za vás tedy platí zdravotní pojištění, i když nejste na mateřské nebo rodičovské dovolené, pokud máte nárok na PPM, nebo následně na rodičovský příspěvek.

    U sociálního pojištění, je to trochu jiné – to stát neplatí nikdy. Doba péče o dítě (bez ohledu na mateřskou/rodičovskou dovolenou nebo PPM či rodičovský příspěvek) se započítá jako náhradní doba důchodového pojištění.

    Do evidence na Úřadu práce, můžete být zařazena pouze jako uchazeč o zaměstnání. Nejde to udělat jenom kvůli podpoře, nebo jenom kvůli zdravotnímu pojištění (což vy ale stejně řešit nepotřebujete).

    Na Úřad práce, byste měla jít jako uchazeč o zaměstnání až ve chvíli, kdy si budete hledat novou práci. Nebo ve chvíli, kdy vám skončí rodičovský příspěvek. Pak už to bude nutné s ohledem na zdravotní pojištění (případně ale ani pak není nutná evidence na ÚP – zdravotní pojištění se dá řešit i tím, že budete u zdravotní pojišťovny vedená, jako osoba pečující o dítě do 7 roků).

    Budete pak mít nárok i na podporu v nezaměstnanosti (podpora po skončení rodičovského příspěvku, pokud již nejste zaměstnaná, je ale jen velmi nízká).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď