Výpočet podpory v nezaměstnanosti – z jakého čtvrtletí se určuje průměrný výdělek?

Otázka

Dobrý den, manžel dostal výpověď od zaměstnavatele ke dni 30.9. Na konci měsíce, tedy končí a bude nezaměstnaný.

Až půjde na začátku října na Úřad práce, tak se mu podpora v nezaměstnanosti vypočítává z 2 čtvrtletí (měsíce březen – červen), nebo ze 3 čtvrtletí (měsíce červenec – září)??

Děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, , Milena G. 11 měsíců 1 Odpověď 394 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Podmínky a pravidla pro výpočet průměrného výdělku, jsou poměrně podrobně popsány v zákoníku práce – viz paragraf 351 (a dále), zákon číslo 262/2006 Sb.

    Průměrný výdělek (pro jakýkoliv účel, netýká se to jenom výpočtu podpory v nezaměstnanosti), se stanovuje k prvnímu dni nového kalendářního čtvrtletí, kdy se stanoví průměrný výdělek, za předchozí kalendářní čtvrtletí.

    Průměrný výdělek, se tedy stanovuje pouze 4x za rok – 1.1., 1.4., 1.7. a 1.10. Takto vypočítaný průměrný výdělek se používá celé kalendářní čtvrtletí.

    Průměrný výdělek, ale neslouží jenom pro výpočet podpory v nezaměstnanosti, ale i pro výpočet náhrady mzdy za nemoc (nemocenskou od zaměstnavatele), náhradu mzdy za dovolenou, a pro různé další účely.

    Pro účely podpory v nezaměstnanosti, se původní průměrný hrubý hodinový výdělek, převádí na čistý výdělek (odečtou se standardní srážky na sociální, zdravotní a daň).

    Pokud je pracovní poměr ukončen v září, pak se jedná o 3 kalendářní čtvrtletí. V tomto kalendářním čtvrtletí, se používá průměrný výdělek za druhé kalendářní čtvrtletí (měsíce duben – červen).

    Až následně, 1.10. se stanoví průměrný výdělek za 3 kalendářní čtvrtletí. A tento průměrný výdělek se bude používat až do konce 4 čtvrtletí. 1.10. už ale váš manžel nebude zaměstnancem.

    Pro výpočet podpory v nezaměstnanosti, by se měl použít průměrný výdělek, který platil v den ukončení pracovního poměru. A to se jednalo o průměrný výdělek za Q2 (duben – červen).

    Trochu jinak to může být, pokud měl manžel v zaměstnání konto pracovní doby. Pak se průměrný výdělek počítá z posledních 12 měsíců.

    Nebo pokud v rozhodném období, neodpracoval alespoň 21 dní. Pak by se namísto průměrného výdělku použil pravděpodobný výdělek.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď