Výpočet podpory v nezaměstnanosti po skončení rodičovské

Otázka

Dobrý den, prosím o radu ohledně výpočtu podpory v nezaměstnanosti.

Aktuálně jsem na rodičovské dovolené do srpna tohoto roku. V polovině října se mi má narodit druhé dítě.

Minulý rok mi vypršela smlouva se zaměstnavatelem, nebudu tedy pobírat mateřskou, ale budu muset okamžitě přejít na rodičovskou dovolenou.

Ale hlavně mě zajímá to, zdali si mohu vyřídit na ÚP podporu v nezaměstnanosti na měsíc září. Případně i na říjen, listopad?

Nebo musím automaticky přejít v říjnu rovnou na rodičovský příspěvek? A podpora se vypočítává z předchozího zaměstnání, nebo z nějakého průměru (když už nejsem zaměstnání více než rok).

Děkuji moc

Vyřešeno
, , , Michaela 1 rokem 1 Odpověď 438 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Pokud vám skončilo zaměstnání již před nějakou dobou, pak se nyní nedá hovořit o tom, že byste byla na rodičovské dovolené. Jste sice doma, pečujete o dítě, a pobíráte i nadále rodičovský příspěvek, nejedná se ale už o rodičovskou dovolenou.

    Rodičovská dovolená, je pojem vymezený zákoníkem práce (paragraf 196, zákon 262/2006 Sb.).

    Rodičovskou dovolenou, může mít pouze zaměstnanec (jedná se o volno v zaměstnání, v souvislosti s péčí o dítě do jeho maximálně 3 roků).

    Ani u druhého dítěte, se tedy nebude jednat o rodičovskou dovolenou. Budete mít ale nárok na rodičovský příspěvek (po narození dítěte, aktuálně 300 000 Kč, maximálně 13 000 Kč měsíčně).

    Po ukončení čerpání rodičovského příspěvku, můžete být evidována na Úřadu práce, jako uchazeč o zaměstnání.

    Po dobu vedení v evidenci úřadu práce, za vás zdravotní pojištění platí stát. Můžete mít také nárok na podporu v nezaměstnanosti.

    Nárok na podporu, je i po skončení rodičovské. Doba péče o dítě (a pobírání rodičovského příspěvku, případně až do jeho 4 roků), se zohlední jako „náhradní doba zaměstnání“. Započítá se do „minimální odpracované“ doby 12 měsíců za poslední 2 roky.

    Takže i když vám poslední zaměstnání skončilo již před delší dobou, po skončení rodičovského příspěvku, máte i tak nárok na podporu v nezaměstnanosti.

    Podpora po skončení rodičovské (pokud je zaměstnání ukončeno již někdy v minulosti) je ale jen velmi nízká.

    Výpočet podpory v nezaměstnanosti, vychází z poslední činnosti (zaměstnání nebo náhradní doba zaměstnání).

    1) Pokud je poslední činností zaměstnání, pak se výpočet podpory v nezaměstnanosti provádí z průměrného čistého měsíčního výdělku za poslední ukončené kalendářní čtvrtletí.

    2) Pokud je ale poslední činností nějaká náhradní doba, pak se vychází z průměrné mzdy v ČR (to, kolik jste měla rodičovský příspěvek je irelevantní, RP je sociální dávka, která nijak neovlivňuje výpočet podpory v nezaměstnanosti).

    V roce 2023, vychází podpora v nezaměstnanosti po skončení rodičovské takto:

    • První dva měsíce je to 5 896 Kč
    • Druhé dva měsíce je to 4 717 Kč
    • Zbytek doby je to 4 324 Kč
    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď