Rodičovská dovolená bez rodičovského příspěvku u OSVČ

Otázka

Dobrý den, jsem OSVČ na rodičovské dovolené, kdy živnost je z tohoto důvodu vedlejší činností a z toho vyplývá, že nemusím platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění.

V průběhu tohoto měsíce mi došlo oznámení o zániku nároku na dávku rodičovského příspěvku z důvodu vyčerpání celkové částky 300 000,- Kč, ale dcera bude mít 3 roky až za půl roku.

Jsem povinna nahlásit zdravotní pojišťovně a na správu sociálního pojištění tuto skutečnost a mám za povinnost začít platit zálohy v plné výši?

Vyřešeno
, Dana B. 12 měsíců 1 Odpověď 294 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Jako OSVČ nejste a ani nemůžete být na rodičovské dovolené. Na rodičovské dovolené, mohou být pouze zaměstnanci (v pracovním nebo služebním poměru). Rodičovská dovolená se netýká OSVČ (nebo studentek a ani žen, které jsou před porodem nezaměstnané).

    Rodičovská dovolená, ve významu jak tento termín chápou zákony, je pracovní volno, které zaměstnancům poskytuje zaměstnavatel.

    Jako OSVČ, nemáte zaměstnavatele, a nemáte „nárok“ na žádnou dovolenou. Ani na tu běžnou, ani na mateřskou dovolenou nebo rodičovskou dovolenou.

    Jako OSVČ, jste pobírala rodičovský příspěvek a současně pečovala o dítě. Na základě toho za vás stát platil zdravotní pojištění, a vaše podnikání se tím pádem považovalo za vedlejší činnost. Hlavní činností byla péče o dítě (nejednalo se ale o rodičovskou dovolenou).

    Poté, co vám skončí nebo skončil rodičovský příspěvek, za vás stát přestává platit zdravotní pojištění.

    Naposledy za vás stát odvede zdravotní pojištění v měsíci, ve kterém dostáváte poslední splátku rodičovského příspěvku.

    Od následujícího měsíce, budete opět považována za OSVČ hlavní, se vším co s tím souvisí. Změnu byste měla oznámit jak zdravotní pojišťovně, tak i na ČSSZ. Platí zde obecná oznamovací povinnost, hlásit všechny změny do 8 dnů.

    Aktuálně se projednává změna zákona, která se týká OSVČ a „rodičovské“. Mělo by dojít ke změně, a OSVČ bude považována za vedlejší, až do 4 roků dítěte. A to i bez ohledu na to, že nemá nárok na rodičovský příspěvek.

    Tato změna, se ale nyní teprve řeší, a zřejmě bude platit až v roce 2024. Takže vám to už bohužel nepomůže.

    Případně se dala daná situace řešit dříve – mohla jste si změnit výši měsíční částky a prodloužit si tak dobu, po kterou se vyplácí rodičovský příspěvek. To už je ale nyní také bezpředmětné.

    Pokud byste byla zaměstnaná, a byla na rodičovské dovolené, pak by to bylo jiné. Na rodičovské dovolené je možné být i bez nároku na rodičovský příspěvek. A stát platí zdravotní pojištění.

    Ještě jednou ale zopakuji, že rodičovská dovolená, se nijak netýká OSVČ (ti nemohou být na rodičovské dovolené). Takže po skončení rodičovského příspěvku, je vaší hlavní činností opět podnikání. Můžete případně dočasně přerušit podnikání.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď