Pracovní neschopnost a nové zaměstnání – na co mám nárok?

Otázka

Dobrý den, měl bych na vás urgentní dotaz, jak je to s nárokem na nemocenskou, když jsem právě nastoupil do nové práce?

Před 4 dny, jsem v pondělí nastupoval do nové firmy. Teď na čtvrtek připadl státní svátek. Byl jsem se venku projet na kole a boural jsem.

Podařilo se mi spadnout tak nešikovně, že mám zlomenou ruku, a dostal jsem sádru. S tím ve své práci nemohu v podstatě nic dělat, takže budu mít neschopenku. Podle doktora to bude minimálně na 6 týdnů.

Co mám ale dělat, když jsem v nové práci teprve necelý týden? Mám vůbec nárok na neschopenku a nemocenskou? Nemůže mě zaměstnavatel vyhodit, když mu nahlásím, že teď budu 6 týdnů v pracovní neschopnosti?

Moc vám předem děkuju za radu!

Vyřešeno
, , , Patrik Z. 12 měsíců 1 Odpověď 224 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    V klasickém pracovním (nebo služebním) poměru, vzniká účast na nemocenském pojištění ihned při nástupu do nového zaměstnání, po zahájení výkonu pracovní činnosti.

    Pokud jste v novém zaměstnání začal vykonávat práci (což jste zřejmě začal, vzhledem k tomu, že jste zaměstnaný již minimálně 3 dny), pak pro vás platí stejné podmínky pro nárok na neschopenku a nemocenskou, jako pro všechny ostatní zaměstnance.

    Aktuálně tedy máte nárok na náhradu mzdy za nemoc – tuto nemocenskou platí firma prvních 14 dní, za neodpracované hodiny.

    Je nárok na 60% z redukovaného průměrného výdělku (u vás se bude jednat o pravděpodobný výdělek, protože ten průměrný, se vzhledem ke krátké době v zaměstnání, nedá použít).

    Tím, že budete v pracovní neschopnosti delší dobu, tak vám bude vznikat nárok i na nemocenské dávky. Na ty je nárok od 15 dne na neschopence (nemocenské dávky obvykle platí stát – resp. ČSSZ).

    Nemocenské dávky jsou 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu, a postupně se zvyšují. Od 15 do 30 dne je to 60%, od 31 do 60 dne je to 66% a od 61 dne je to 72%.

    Zaměstnavatel vám nemůže zakázat neschopenku. Pokud o vás stojí, tak by to měl pochopit a počkat, dokud se neuzdravíte. Neočekávaný úraz se může stát každému.

    Na druhou stranu, během zkušební doby, platí trochu odlišné podmínky pro výpověď. Po skončení zkušební doby, vám zaměstnavatel nemůže dát během neschopenky výpověď (kromě výjimek). Ve zkušební době to ale neplatí. Ve „zkušebce“ vás zákon chrání jenom prvních 14 dní.

    Během prvních 2 týdnů na neschopence, s vámi zaměstnavatel nesmí ukončit pracovní poměr. Po uplynutí prvních 14 dní, už ale může dojít ke zrušení pracovního poměru ve zkušební době.

    Pokud by k tomu došlo, tak ale máte nárok na nemocenské dávky, i po skončení zaměstnání. Vaše neschopenka by pokračovala dále, dokud by ji neukončil lékař. A dále byste dostával nemocenskou od státu.

    Po skončení neschopenky byste pak mohl jít na Úřad práce a začít si hledat novou práci.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď