Podpora v nezaměstnanosti po skončení rodičovské – mám nárok a kolik?

Otázka

Dobrý den, v červnu tohoto roku mi skončí rodičovská dovolená. Stále ještě pobírám i rodičovský příspěvek.

Na konci minulého roku, jsem dala výpověď dohodou u zaměstnavatele.

Mám nárok na podporu v nezaměstnanosti? A kolik?

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , Hana 1 rokem 1 Odpověď 725 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Pokud jste dala výpověď, nebo ukončila pracovní poměr dohodou během rodičovské dovolené, pak vám k datu ukončení zaměstnání, skončila i rodičovská dovolená.

    Rodičovská dovolená, se vztahuje k zaměstnání – jedná se o „neplacené“ volno, které vám poskytuje zaměstnavatel v souvislosti s péčí o dítě.

    V červnu vám tedy zcela určitě nebude končit rodičovská dovolená – ta vám již skončila (zřejmě na konci minulého roku).

    V červnu vám může končit rodičovský příspěvek – to ale z vašeho dotazu úplně jasně nevyplývá (na rodičovský příspěvek je nárok až do 4 roků dítěte, takže jej můžete mít nastaven tak, že vám ještě nějako dobu bude vyplácen).

    Na podporu v nezaměstnanosti budete mít ale i tak nárok. V době, kdy si budete chtít začít hledat novou práci (předpokladem pro nárok na podporu v nezaměstnanosti je to, že budete vedená na Úřadu práce, jako uchazeč o zaměstnání), můžete mít nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

    Doba pobírání rodičovského příspěvku (resp. doba péče o dítě, až případně do jeho 4 roků) se pro nárok na podporu v nezaměstnanosti započítává jako „náhradní doba zaměstnání“ – viz paragraf 41, zákon o zaměstnanosti, odstavec 2 a 3:

    (2) Není-li splněna podmínka stanovená v § 39 odst. 1 písm. a) předchozím zaměstnáním, lze tuto podmínku splnit i započtením náhradní doby zaměstnání. Do předchozího zaměstnání se nezapočítává doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností v době vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání (§ 25 odst. 1 a 3) a krátkodobým zaměstnáním. Překrývají-li se doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností a náhradní doba zaměstnání, započítává se do předchozího zaměstnání přednostně doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností.

    (3) Za náhradní dobu zaměstnání se považuje doba

    c) osobní péče o dítě ve věku do 4 let,

    Tj. po skončení rodičovské (po skončení rodičovského příspěvku, resp. po skončení péče o dítě), je nárok na podporu v nezaměstnanosti, i kdybyste po celou dobu byla bez zaměstnání (i před porodem).

    Podpora po rodičovské, je ale jenom minimální. Podpora se běžně vypočítá z průměrného čistého výdělku v posledním zaměstnání.

    Pokud ale vzniká nárok na podporu, po skončení jiné činnosti než zaměstnání, pak se podpora počítá z průměrné mzdy v ČR (podpora se nedá vypočítat z toho, kolik byl váš rodičovský příspěvek, nebo z toho, kolik jste měla výplatu v zaměstnání před rodičovskou).

    Průměrná mzda pro výpočet podpory je v roce 2023 ve výši 39 306 Kč. Minimální podpora po rodičovské letos vychází takto:

    • První a druhý měsíc je to 15% z průměrné mzdy = 5 896 Kč měsíčně
    • Třetí a čtvrtý měsíc je to 12% z průměrné mzdy = 4 717 Kč měsíčně
    • Zbytek doby (do 50 roků je to celkem 5 měsíců) je to 11% = 4 324 Kč měsíčně

    Jiná situace by byla, pokud by vám zaměstnání neskončilo během rodičovské dovolené. Pokud byste ukončovala zaměstnání až po skončení rodičovské dovolené, pak by se podpora mohla počítat z příjmů v tomto zaměstnání.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď