Paušální daň 2024 – kdy se živnostníkovi vyplatí přejít na paušál?

Otázka

Dobrý den,

Podnikám jako živnostník už hodně roků. V poslední době mě trápí, jak se vše zdražuje. Dočetl jsem se, že od nového roku budou o hodně vyšší zálohy na sociální a zdravotní. Prý to má být o několik tisíc korun více.

Přemýšlím tedy nad tím, že bych se přihlásil k paušální dani. Nevím ale jak si spočítat, jestli se mi to vyplatí nebo ne?

Můžete mi s tím nějak poradit?
Děkuji

Vyřešeno
, , Libor C. 10 měsíců 1 Odpověď 275 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Pro všechny podnikatele (OSVČ, živnostníky) je povinné placení alespoň minimálních záloh na sociální a zdravotní pojištění (resp. záleží i na zisku z podnikání – buď se platí zákonné minimum, nebo více).

    Minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění se zvyšují v podstatě každý rok. V roce 2024, bude zvýšení u sociálního pojištění velmi výrazné (důvodem je vládní konsolidační balíček a změny u povinných odvodů, a také se hodně zvýšila průměrná mzda).

    Pokud jako živnostník platíte jenom minimální zálohy, tak se vám od 1. 1. 2024 povinné odvody zvýší o 1154 Kč měsíčně (tj. o 13 848 Kč za rok):

    • Minimální sociální pojištění 2024 pro OSVČ hlavní = 3 852 Kč
    • Minimální zdravotní pojištění 2024 pro OSVČ hlavní = 2 968 Kč
    • Plus k tomu ještě daň a případně nemocenské pojištění (to se nemění)

    Minimální měsíční platba, tedy v roce 2024 bude 6 820 Kč (o 1154 Kč více než v roce 2023).

    Pokud ale máte vyšší příjmy z podnikání, pak je možné že platíte i více. V tom případě bude změna především u sociálního pojištění (v roce 2024 se zvyšuje vyměřovací základ z 50% na 55%) – to se ale projeví až po podání přehledů o příjmech.

    Paušální daň pro OSVČ se bude v roce 2024 také zvyšovat. Jsou zde 3 pásma, podle výše obratu a podle druhu podnikání (podle výdajového paušálu):

    • Pro první pásmo bude v roce 2024 paušální daň 7 498 Kč
    • Pro druhé pásmo bude v roce 2024 paušální daň 16 745 Kč
    • Pro třetí pásmo bude v roce 2024 paušální daň 27 139 Kč

    Pokud byste měl příjmy jenom do 1 miliónu korun (nebo příjmy do 1,5 miliónu korun a na 3/4 z těchto příjmů bylo možné uplatnit výdajový paušál 60% nebo 80%), tak byste v roce 2024 platil 7 498 Kč měsíčně. V tom je zahrnuto sociální a zdravotní pojištění a také minimální daň.

    Nevím, v jakém oboru podnikáte/jakou provozujete živnost. Velkou roli pro posouzení toho, zda je výhodné přejít na paušální daň nebo ne, hrají roční příjmy (obrat), druh podnikání (výdajový paušál 40%, 60%, 80%). Roli hraje i to, zda máte nějaké děti, nebo zda uplatňujete slevu na manželku.

    U paušální daně, není možné uplatnit daňové slevy (a nevzniká tedy ani nárok na daňový bonus). Paušální daň také nemohou využívat OSVČ, kteří jsou plátci DPH (musíte být neplátce). Nesmíte být ani v insolvenci (a jsou i další podmínky).

    Výpočet, jestli se vyplatí paušální daň, je tedy dosti individuální a já neznám potřebné údaje. Můžete vyzkoušet kalkulačku na webu Ministerstva financí – je sice jenom pro rok 2023, ale poskytne vám alespoň orientační představu.

    V některých případech je možné přechodem na paušální daň ušetřit i několik (desítek) tisíc – je nutné zohlednit i náklady na účetnictví nebo na čas strávený při podávání daňového přiznání, a dalších papírů, které u paušální daně odpadnou.

    V mnoha případech ale paušální daň vychází plus mínus stejně, nebo se to dokonce nevyplatí. Jak už jsem psala, záleží na příjmech, výdajovém paušálu nebo i na možných daňových slevách.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď