Odstupné a nemocenská – výpověď pro nadbytečnost

Otázka

Dobrý den, dostala jsem výpověď ze strany zaměstnavatele dle § 52, pro nadbytečnost, a to k 31. červenci 2023. Dle sdělení od zaměstnavatele, dostanu 3 měsíční odstupné.

Ve firmě nyní probíhá rekonstrukce a všichni jsme nyní doma. Zajímalo by mě, jestli mohu jít na neschopenku?

Také by mě zajímalo, kdy bude vyplaceno odstupné a jestli dostanu nemocenskou? Bude výplata odstupného dána až po skončení neschopenky?

Mám jít na pracovní úřad či na sociálku? Prosím, poraďte.

Děkuji

Vyřešeno
, , , J. S. 1 rokem 1 Odpověď 1133 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Z vašeho dotazu nevyplývá, jestli jste výpověď dostala nyní, a od 1. 8. 2023 vám teprve začne dvouměsíční výpovědní doba (tj. zaměstnání by vám končilo až 30. 9. 2023). Nebo jestli vám k 31. 7. 2023 uplyne výpovědní doba. Přesto se ale pokusíme odpovědět.

    Co se týká možnosti zahájení pracovní neschopnosti (neschopenky), tak zde nehraje výpovědní doba žádnou roli. Onemocnět můžete kdykoliv během pracovního poměru. Rozhodně není žádný zákaz neschopenky ve výpovědní době.

    Pokud vám neschopenka (pracovní neschopnost), začne ještě během výpovědní doby, pak to může být i důvodem pro prodloužení výpovědní doby.

    Pokud by vaše pracovní neschopnost, měla skončit až po uplynutí výpovědní doby, pak může dojít k přerušení – výpovědní doba, by se zastavila, a pokračovala by, až po skončení neschopenky.

    Je ale i možnost, že zaměstnavateli sdělíte, že na prodloužení výpovědní doby netrváte. Pak by vám zaměstnání skončilo na konci výpovědní doby, bez ohledu na probíhající neschopenku.

    Na nemocenskou během neschopenky máte nárok, i když už jste dostala výpověď a jste ve výpovědní době. Na nemocenské dávky je nárok, i když neschopenka začne do 7 dní od skončení zaměstnání.

    Prvních 14 dní na neschopence, vám platí nemocenskou zaměstnavatel. Pokud by vám neschopenka začínala až po skončení zaměstnání, pak by za prvních 14 dní nebyl nárok na nemocenskou od zaměstnavatele.

    Pokud vám ale neschopenka začne ještě během výpovědní doby (a pracovní poměr vám neskončil během neschopenky), pak je nárok i na nemocenskou od zaměstnavatele. Od 15 dne na neschopence, je pak nárok na nemocenské dávky od státu.

    Nemocenskou, kterou vám platí zaměstnavatel (náhrada mzdy za nemoc), byste měla dostat společně s výplatou, v běžném výplatním termínu.

    Nemocenské dávky (při dlouhodobější neschopence), vyplácí ČSSZ v průběhu kalendářního měsíce (nemocenská se vyplácí zpětně, za předchozí měsíc; lhůta je 30 dní; není jen jeden konkrétní výplatní termín).

    Odstupné by vám měl zaměstnavatel vyplatit nejpozději s poslední výplatou ze zaměstnání (pokud jste se nedomluvili jinak).

    Záleží tedy i na tom, kdy přesně vám bude končit pracovní poměr – jestli již nyní na konci července, nebo jestli to bude až na konci září (nebo někdy jindy, pokud by se prodlužovala výpovědní doba).

    Na Úřad práce, zatím určitě chodit nemusíte. Rozhodně to není potřeba v době, kdy jste stále ještě zaměstnaná. A nemá to smysl ani v době, kdy budete v pracovní neschopnosti. Na Úřad práce byste měla jít do 3 pracovních dní, od skončení zaměstnání nebo od ukončení neschopenky.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď