Notářské ověření podpisu u nemohoucí, nepohyblivé osoby

Otázka

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, jak mám nechat úředně ověřit podpis mojí nemohoucí maminky?

Nedávno utrpěla mozkovou mrtvici, je skoro úplně nepohyblivá. Starám se o 24 hodin denně, sama není schopná ničeho.

Pro vyřizování všeho potřebného, ale potřebuji úředně ověřený podpis – plnou moc, abych ji mohla ve všem zastupovat.

Jak mám ale nechat ověřit podpis, když nemohu maminku nikam převážet, a vlastně se ani sama nedokáže podepsat?

Předem děkuji za radu

Vyřešeno
Ludmila K. 1 rokem 1 Odpověď 871 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Pro ověření „vlastnoručního podpisu“ není ve výsledku potřeba, aby dotyčná osoba sama daný dokument podepsala. V souladu s příslušným zákonem postačí, pokud vysloví jednoznačný souhlas (nebo dá najevo souhlas jiným adekvátním způsobem), s tím, že se jedná o její podpis.

    Můžete se obrátit na notáře, nebo případně i na jinou pověřenou osobu (například na místním obecním úřadu), a požádat o ověření podpisu u vás doma.

    Notář, nebo i kdokoliv jiný, kdo má příslušnou pravomoc, by se následně dostavil k vám domů, a tam by se provedlo, co je potřeba.

    Pokud se maminka nedokáže čitelně podepsat, tak postačí, pokud na daný dokument udělá například nějakou značku. Nebo alespoň vysloví (či dá jinak najevo) souhlas.

    Úřední osoba (notář, nebo i někdo jiný), pak na základě toho vystaví potvrzení, které vám umožní zastupovat vaši nemohoucí maminku, při jednání na úřadech.

    Úřední ověření podpisu, mohou provádět krajské úřady; obecní úřady obce s rozšířenou působností; obecní úřady, jejichž seznam stanoví vyhláška č. 36/2006 Sb., o ověřování shody opisu nebo kopie s listinou a ověřování pravosti podpisu, ve znění pozdějších předpisů; újezdní úřady; Česká pošta a Hospodářská komora České republiky.

    Další informace případně zde.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď