Nárok na příspěvek na bydlení – dva důchodci s věcným břemenem

Otázka

Dobrý den,

Mám věcné břemeno na dům, kde bydlíme. Platíme si energie a vše ostatní. Jsme přihlášeni k trvalému pobytu. Máme s manželkou každý svůj důchod.

Máme nárok na příspěvek na bydlení? Naše důchody jsou celkem 35 900 Kč.

Na naší adrese, je přihlášená dcera. Ale ta zde trvale nebydlí. Má pronajatý svůj byt ve městě.

Bude se muset dcera uvádět v žádosti o příspěvek na bydlení? A na jakou částku budeme mít nárok?

Děkuji

Vyřešeno
, , , David G. 11 měsíců 1 Odpověď 237 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Na příspěvek na bydlení, může být nárok při bydlení v nájmu (nebo i podnájmu). Nebo při bydlení ve vlastním bytě/domě, či v družstevním bytě. Nárok je i při užívání nemovitosti na základě věcného břemene.

    Při užívání domu, na základě věcného břemene (služebnost užívání celého domu), se nárok na příspěvek na bydlení, posuzuje podle stejných podmínek, jako při bydlení ve vlastním domě.

    O případném nároku na příspěvek na bydlení, rozhoduje mimo jiné i to, jaké jsou vaše celkové náklady na bydlení (v dotazu neuvádíte).

    Na příspěvek je nárok, pokud jsou celkové náklady na bydlení vyšší, než 30% průměrného čistého příjmu.
    Máte-li s manželkou příjem 35 900 Kč, pak musí být vaše náklady vyšší než 10 770 Kč.

    Do nákladů na bydlení se započítá paušální částka (srovnatelné náklady na bydlení) – odvíjí se od počtu osob, při dvou osobách je to aktuálně 3571 Kč.

    K tomu se dále připočítají skutečné výdaje za plyn, elektřinu, vodu, nebo služby (odvoz odpadu, apod.).

    Pokud k topení využíváte pevná paliva (uhlí, dřevo, pelety, apod.)., pak se náklady započítají paušální částkou – při dvou osobách je to aktuálně 1843 Kč měsíčně. Při topení plynem/elektřinou, se započítají skutečné náklady (platby za plyn/elektřinu apod.).

    Do nákladů na bydlení, se nezapočítá například platba za pevnou telefonní linku, za internet nebo kabelovou televizi, televizní a rozhlasový poplatek, splátky hypotéky nebo jiného úvěru na bydlení, platby spojené s údržbou nemovitosti, apod.

    Podle toho, kolik budou průměrné náklady na bydlení (za předchozí kalendářní čtvrtletí), pak můžete mít nárok na příspěvek na bydlení (pokud budou náklady vyšší než 10 770 Kč). Kolik přesně bude příspěvek, závisí na tom, kolik budou náklady.

    Příspěvek na bydlení se vypočítá tak, že od skutečných nákladů na bydlení, se odečte 30% vašeho příjmu. Co je navíc, to je pak vypláceno jako příspěvek na bydlení.

    U příspěvku na bydlení, se posuzují všechny osoby, které v bytě/domě skutečně bydlí. To kde mají trvalé bydliště, nemusí hrát žádnou roli. Pokud u vás má dcera trvalé bydliště, ale fakticky bydlí někde jinde, pak by se neměla započítat mezi společně posuzované osoby, pro nárok na příspěvek na bydlení.

    Příspěvek na bydlení, si můžete vyřídit na Úřadu práce, v místě kde bydlíte. Nebo je žádost možné podat i přes internet – viz online formulář na webu MPSV.cz.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď