Nárok na mateřskou a rodičovskou dovolenou po dlouhodobé nemoci

Otázka

Jsem trvale zaměstnaná, ale v posledních dvou letech jsem z důvodu dlouhodobé nemoci neodpracovala 270 dnů. Byla jsem na nemocenské (dlouhodobá neschopenka).

V blízké době čekám narození dítěte. Budu mít nárok na placenou mateřskou a rodičovskou dovolenou?

Děkuji

Vyřešeno
, , V.K. 11 měsíců 1 Odpověď 372 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Na mateřskou a rodičovskou dovolenou vám vzniká nárok, pokud jste zaměstnaná. Mateřská a rodičovská dovolená, je volno v zaměstnání, které vám poskytuje zaměstnavatel v souvislosti s narozením dítěte, a následnou péčí o dítě.

    Mateřská dovolená, je 28 nebo 37 týdnů. Rodičovská dovolená, je pak po skončení mateřské, až do 3 roků dítěte (maximálně do 3 narozenin dítěte, může být případně kratší).

    Viz zákoník práce, zákon číslo 262/2006 Sb., paragraf 195 až 196.

    Něco trochu jiného, je nárok na peněžitou pomoc v mateřství (dávka placená na základě nemocenského pojištění po dobu 28 nebo 37 týdnů) a rodičovský příspěvek (sociální dávka, na kterou je nárok do vyčerpání celé částky, maximálně do 4 roků dítěte).

    Pro nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), je nutná účast na nemocenském pojištění v rozsahu nejméně 270 kalendářních dní za poslední dva roky (posledních 24 měsíců, před termínem začátku mateřské).

    Zmíněných 270 kalendářních dní účasti na nemocenském pojištění, ale nemusí nutně znamenat jenom „odpracované“ dny.

    Účast na nemocenském pojištění, vzniká u zaměstnanců ihned na začátku zaměstnání (po nástupu do zaměstnání a zahájení výkonu práce). A trvá až do ukončení pracovního poměru.

    Do doby účasti na nemocenském pojištění, se vám pak může započítat vše, co je mezi tím (mezi nástupem do zaměstnání a ukončením pracovního poměru).

    Tedy nejenom dny, kdy skutečně pracujete v zaměstnání, ale i víkendy, dny kdy jste na dovolené, nebo i dny, kdy jste v pracovní neschopnosti. Podstatné je to, že jste stále zaměstnaná.

    Doba v pracovní neschopnosti, spadá mezi tzv. vyloučené dny. Započítávají se vám sice jako účast na nemocenském pojištění, současně se ale vyloučí z výpočtu výše mateřské (PPM).

    Pokud jste byla před porodem delší dobu v pracovní neschopnosti, pak to nemusí mít negativní vliv pro nárok na mateřskou. Pokud jste byla poslední dva roky (nebo i delší dobu) stále zaměstnaná, pak byste měla splňovat podmínku pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

    Dlouhodobá neschopenka, před nástupem na mateřskou, by se ani neměla negativně projevit při výpočtu mateřské. Ta se obvykle vypočítá z příjmů za posledních 12 měsíců. Pokud jste v daném období ale byla v pracovní neschopnosti, pak to nevadí.

    Při výpočtu mateřské, by se postupovalo dále do minulosti – do doby, kdy jste v zaměstnání pracovala a dostávala mzdu (plat). Výsledná mateřská (PPM), by se pak odvíjela od příjmů, které jste měla před dlouhodobou neschopenkou.

    Nemocenské dávky, které jste dostávala během dlouhodobé neschopenky (a které zpravidla nejsou příliš vysoké), do výpočtu mateřské nijak nevstupují. Mateřská se vypočítá z hrubé mzdy v zaměstnání (resp. z vyměřovacího základu, který se odvíjí od hrubé mzdy).

    Budete mít nárok i na rodičovský příspěvek. Ten je aktuálně v roce 2023 ve výši 300 000 Kč na jedno dítě (až 13 000 Kč měsíčně, případně i více). Podle dostupných informací, by se rodičovský příspěvek měl zvyšovat o 50 000 Kč (údajně nejpozději od začátku roku 2024).

    U rodičovského příspěvku, není podmínkou nějaká minimální doba v předchozím zaměstnání. Nárok na rodičovskou má každý, kdo pečuje o nejmladší dítě v rodině (do jeho maximálně 4 roků).

    Předchozí příjem v zaměstnání, hraje roli jen pro možnost zvolit si vyšší měsíční rodičovskou (možnost volby více než 13 000 Kč měsíčně).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď