Mateřská dovolená – je zaměstnavatel povinen držet mi místo?

Otázka

Dobrý den, momentálně jsem na mateřské dovolené. Dceři budou v září dva roky a přemýšlíme o dalším dítěti.

Pokud bych pokračovala v mateřské dovolené je zaměstnavatel povinen mi místo držet, než se vrátím, místo po třech letech, až za šest? Smlouvu mám na neurčitou…

Vyřešeno
, Tereza 1 rokem 1 Odpověď 434 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    0

    Je rozdíl mezi mateřskou dovolenou a rodičovskou dovolenou (i když se to v běžné hovorové řeči velmi často zaměňuje).

    Mateřská dovolená, je pracovní volno, které mohou mít pouze ženy, v souvislosti s těhotenstvím, porodem a následnou péčí o dítě. Mateřská dovolená, je ale pouze prvních 28 týdnů (resp. 37 týdnů u dvojčat).

    Po skončení mateřské dovolené, následuje rodičovská dovolená, kterou můžete mít až do 3 roků dítěte.

    V obou případech platí, že vás zaměstnavatel nemůže propustit. Ani během mateřské dovolené, ani během rodičovské dovolené, nemůžete dostat „běžnou“ výpověď (např. pro nadbytečnost; existují pouze velmi specifické důvody, jako například zánik zaměstnavatele, kdy výpověď možná je).

    Je ale současně rozdíl v tom, když se do zaměstnání vracíte ihned po skončení mateřské dovolené, nebo až po skončení rodičovské dovolené.

    Po skončení mateřské dovolené, vás zaměstnavatel musí zařadit a identické pracovní místo. Je to stejné, jako u pracovní neschopnosti.

    Po skončení rodičovské dovolené, vám zaměstnavatel nemusí dát identické místo, ale musí vás zařadit na pracovní pozici, která odpovídá sjednané náplni práce, jakou máte v pracovní smlouvě. Tj. po rodičovské vás sice musí nadále zaměstnat, může to ale být na alternativní pozici s odlišnou náplní práce (pokud je to ale v souladu s pracovní smlouvou, nemůže jednostranně měnit podmínky sjednané v pracovní smlouvě).

    Tj. v obou případech, vás zaměstnavatel nemůže „jen tak“ propustit. Po mateřské dovolené, byste měla pokračovat „na stejné židli ve stejné kanceláři“, po rodičovské to ale může být i „jiná židle v jiné kanceláři, ale stále u stejného zaměstnavatele“.

    To, jestli se do zaměstnání vracíte po skončení první mateřské nebo rodičovské dovolené, nebo jestli vám na sebe postupně navazují dvě (nebo klidně i více) mateřských/rodičovských dovolených, nehraje žádnou roli. I kdybyste měla postupně, po sobě 3 nebo 4 děti, a v zaměstnání tak nebyla třeba 10 nebo více roků, tak to nehraje žádnou roli, podmínky jsou stále stejné.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď