Konec rodičovské dovolené a nemožnost se vrátit do práce ve 3 letech dítěte

Otázka

Dobrý den, mám 2 děti rok od sebe.

Aktuálně jsem na rodičovské dovolené s mladší dcerou. V práci, do které jsem chodila před narozením dětí, mám smlouvu na dobu neurčitou.

Rodičovskou dovolenou mám v práci do 3 let dítěte. Rodičovský příspěvek mám do 4 let dítěte.

Mladší dítě bude mít 3 roky 31. 8. 2023. Do školky nám vzali pouze starší z dětí a nemáme jiné hlídání.

Do bývalého zaměstnání se vracet nebudu, jelikož jsem se přestěhovala a mám to do práce daleko.

Jediným zaměstnancem firmy je asi jen majitel firmy, takže se nemohu obrátit ani na bývalé kolegy o radu.

Jak to teď řešit, že dcera bude mít 3 roky? Mám nějak ukončit smlouvu a nahlásit se na UP? Jak ukončit?

Kdo za mě bude platit pojištění?

Vyřešeno
, , Hanka 11 měsíců 1 Odpověď 328 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Jak sama píšete, rodičovská dovolená, končí v den 3 narozenin dítěte. Pokud má nejmladší dítě 3 narozeniny 31. 8. 2023, pak vám v tento den končí i rodičovská dovolená. Následující pracovní den (1. 9. 2023), byste již měla jít do zaměstnání, nebo se domluvit na jiném řešení.

    V zaměstnání si můžete případně požádat o neplacené volno. Pokud ale neplánujete návrat do této firmy (kvůli stěhování), tak to asi nemá smysl.
    Můžete ukončit pracovní poměr:

    1) A to buď dohodou – pak by bylo možné pracovní poměr ukončit „ihned“ – k datu na kterém se v zaměstnání domluvíte.

    2) Nebo případně můžete dát i výpověď – pak platí běžné podmínky. Výpovědní doba 2 měsíce, výpověď musí být podána písemně a výpovědní doba začíná až od následujícího měsíce, po doručení výpovědi.

    Po ukončení zaměstnání (výpovědí nebo dohodou), máte dvě možnosti:

    1) Můžete zůstat doma s dítětem – po dobu pobírání rodičovského příspěvku, za vás zdravotní pojištění platí stát (tj. až do 4 roků dítěte, pokud máte takto nastavený rodičovský příspěvek). Doba péče o dítě, se vám počítá jako náhradní doba důchodového pojištění.

    Po skončení rodičovského příspěvku, byste následně mohla jít na Úřad práce, a měla byste nárok i na podporu v nezaměstnanosti.

    Tato podpora, po skončení rodičovského příspěvku, je ale poměrně dosti nízká. Aktuálně je to cca 5900 Kč v prvních dvou měsících, následně pak o něco méně (až to pro vás bude aktuální, tak to bude o něco málo vyšší částka, každý rok se to mírně zvyšuje).

    2) Můžete jít na Úřad práce ihned – to ale má smysl jen případě, že si nyní chcete hledat nové zaměstnání.

    Jako uchazeč o zaměstnání, sice máte nárok i na podporu v nezaměstnanosti, musíte ale současnosti plnit i všechny povinnosti, které jsou s tím spojené (aktivní spolupráce při hledání nové práce, povinnost přijmout nabízenou práci od ÚP, nebo podstoupit rekvalifikaci, atd.).

    Pokud kvůli absenci hlídání pro dítě, zatím neplánujete nové zaměstnání, pak to asi nemá smysl. Můžete být dále doma a pobírat rodičovský příspěvek.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď