Evidence na ÚP – musím jít na pohovor zaměstnání domluvený Úřadem práce?

Otázka

Dobrý den, jsem vedený v evidenci úřadu práce, který jsem zároveň požádal o zprostředkování zaměstnání.

Od svojí referentky jsem obdržel informace, k jedné pracovní pozici v regionu, na kterou mám reagovat do příští návštěvy na úřadu.

Nabídnuté místo mi ale nevyhovuje a touto dobou už mám rozjednané dvě jiné pracovní nabídky, ze kterých si vybírám. Pracovní smlouvu ovšem do příští návštěvy na úřadu práce nejspíš nebudu mít k dispozici.

Rád bych se zeptal, jestli musím v takové situaci reagovat i na nabídku od úřadu práce a zaměstnavatele takto naoko obelhávat předstíraným zájmem, když o místo u něj nemám zájem a je téměř jisté, že k němu nenastoupím.

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, Karel M. 1 rokem 1 Odpověď 532 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Evidence na Úřadu práce, je vaše dobrovolná aktivita. Jako uchazeč o zaměstnání, žádáte Úřad práce především o zprostředkování nového zaměstnání. Sekundárně pak můžete mít nárok i na podporu v nezaměstnanosti. Primární funkcí Úřadu práce, je ale hledání nové práce.

    Jako uchazeč o zaměstnání, vedený v evidenci Úřadu práce, máte různé povinnosti. Pokud byste tyto povinnosti neplnil, tak vás Úřad práce může vyřadit z evidence uchazečů o zaměstnání (sankční vyřazení).

    Vyřazením z Úřadu práce, přicházíte o případnou podporu v nezaměstnanosti, stát za vás přestane platit zdravotní pojištění (za nezaměstnané na ÚP hradí pojištění stát, jinak si musí nezaměstnaní sami platit minimální částku – v roce 2023 je to 2 336 Kč).

    Pokud je důvodem pro vyřazení z ÚP to, že porušujete/neplníte povinnosti uchazeče o zaměstnání, tak vás následně minimálně dalších 6 měsíců, Úřad práce nezařadí do evidence. Tj. minimálně následujícího půl roku, pak máte na ÚP „zavřené dveře“.

    Jako uchazeč o zaměstnání, máte povinnost nastoupit do vhodného zaměstnání, zprostředkovaného Úřadem práce.

    Nemůže to ale být jakékoliv zaměstnání. Úřad práce musí zohlednit váš zdravotní stav, vaši kvalifikaci, vaše schopnosti a dosavadní pracovní praxi, možnosti ubytování a další faktory.

    Pokud byste měl například VŠ vzdělání, tak vás Úřad práce nemůže poslat dělat pomocníka na stavbě.

    Na druhou stranu ale „vhodné zaměstnání“, nemusí být nezbytně nutně nějaké „ideální“ zaměstnání, které by se vám 100% líbilo.

    Vhodné zaměstnání zprostředkované Úřadem práce, navíc ani nemusí být ani na plný úvazek nebo na dobu neurčitou. V případě, že jste na ÚP déle než půl roku, pak to může být i jen nějaké krátkodobé zaměstnání na poloviční úvazek.

    Odmítnout nabídku zprostředkovanou Úřadem práce, můžete pouze z nějakého vážného důvodu. A tím „vážným důvodem“ není to, co za „vážné“ považujete vy, ale co říká zákon.

    Vážné důvody, jsou uvedeny v paragrafu 5, zákon o zaměstnanosti – viz zde.

    Pokud byste odmítl zaměstnání z jiného, než vážného důvodu, pak se to bere jako porušení povinností uchazeče o zaměstnání.

    Stejně tak, jako je porušením povinností uchazeče o zaměstnání, pokud se nedostaví na schůzku na Úřadu práce, bez adekvátního důvodu (omluvenka od lékaře, apod.).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď