Dávky hmotné nouze – příspěvek na dietní stravování

Otázka

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat:

Pobírám dávky hmotné nouze, a chtěl bych vědět, jestli se příspěvek na dietní stravování započítává k částce životního minima? Nebo jestli je obsažen v částce životního minima?

Předem děkuji za odpověď!

Vyřešeno
, , , J. K. 12 měsíců 1 Odpověď 399 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Pokud jste osobou ve hmotné nouzi, pak zřejmě pobíráte příspěvek na živobytí. Na tuto sociální dávku, mohou mít nárok lidé s nízkými příjmy (nebo ti, kdo jsou úplně bez příjmu).

    U příspěvku na živobytí, ale nedostáváte přímo životní minimum. Výpočet příspěvku je trochu složitější.

    Při posuzování nároku na příspěvek na živobytí, se nejprve určuje tzv. „částka na živobytí“. Ta se odvíjí od toho kolik je životní minimum (pro jednotlivce je to aktuálně 4 860 Kč, pro více osob ve společné domácnosti je výpočet trochu složitější – viz zde). Nebo se vychází z toho, kolik je existenční minimum (pro jednotlivce je to aktuálně 3 130 Kč).

    Od takto stanovené částky na živobytí, se odečítají příjmy (které případně máte; z příjmů se může započítat jen část), a výsledkem je příspěvek na živobytí.

    Částka na živobytí se může zvýšit, pokud jsou například vykonávány veřejně prospěšné práce. Částka na živobytí se zvyšuje i v případě, že máte od lékaře nařízeno dietní stravování (musí se dokládat příslušné potvrzení).

    Podle typu diety, se částka na živobytí zvyšuje takto:

    • Nízkobílkovinná dieta = 1 511 Kč
    • Dieta při dialýze = 1 095 Kč
    • Nízkocholesterolová dieta = 1 150 Kč
    • Diabetická dieta = 1 238 Kč
    • Dieta při fenylketonurii = 2 431 Kč
    • Dieta při celiakii = 3 066 Kč
    • Dieta při osteoporóze = 1 194 Kč
    • Dieta při laktózové intoleranci = 1 172 Kč
    • Dieta v těhotenství a při kojení = 1 205 Kč

    Co se týká vaší otázky, tak životní minimum je pevně stanovená částka (je stejná pro všechny) a s nutností dietního stravování nijak nesouvisí.

    Příspěvek na živobytí, by ale měl nutnost dietního stravování zohlednit ve zvýšené částce na živobytí. Tím by pak měl být vyšší příspěvek, na který máte nárok. Záleží ale i na tom, jaké jsou vaše příjmy, a na dalších faktorech, které ovlivňují výpočet u této sociální dávky.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď