Vyčerpaná podpůrčí doba a nová neschopenka

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na nemocenské dávky, když mám vyčerpanou celou podpůrčí dobu 380 dnů.

Byla jsem na neschopence od 20. 6. 2021 až do 2. 8. 2022, poté jsem 22. 8. 2022 nastoupila do práce.

Bohužel se zdravotní problémy vrátily a potřebovala bych je znovu začít řešit, ale mám strach, že kromě 14 dnů, které platí zaměstnavatel, nebudu mít nárok na nemocenskou.

Můžete mi prosím poradit jak to s nemocenskou je?

Moc děkuji.

Vyřešeno
, Ludmila 2 roky 1 Odpověď 4892 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Na nemocenské dávky, může být nárok i opakovaně. Pokud jste ale v nedávné době, vyčerpala celou podpůrčí dobu (380 dní), pak při další neschopence, budete mít nárok na nemocenské dávky jen po kratší dobu.

    Při začátku neschopenky, se bude posuzovat období, předchozích 380 dní. Doba, kdy jste během tohoto období byla v pracovní neschopnosti (i bez nároku na nemocenské dávky), se odečítá z maximální doby, po kterou může být nárok na nemocenské dávky (380 dní).

    Tj. pokud byste další neschopenku, zahájila například 30 dní poté, co jste nastoupila do zaměstnání (po ukončení předchozí pracovní neschopnosti), tak máte následně nárok na nemocenskou jen po dobu 30 dní.

    V takovém případě, byste tedy měla nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele (prvních 14 dní) a následně na nemocenské dávky (od 15 do 30 dne). Poté byste sice mohla být dále v pracovní neschopnosti, ale už by vám nevznikal nárok na nemocenské dávky.

    Pokud byste během pracovní neschopnosti, byla zcela bez příjmů, mohla byste si případně požádat o sociální dávky hmotné nouze (případný nárok závisí na tom, zda žijete sama, nebo společně s dalšími osobami ve společné domácnosti).

    Abyste měla opět nárok, na plných 380 dní podpůrčí doby, tak byste musela odpracovat (bez neschopenky) alespoň 190 dní.

    Viz. zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 26, odstavec 2:

    (2) Vznikl-li nárok na nemocenské z důvodu dočasné pracovní neschopnosti, započítávají se do podpůrčí doby uvedené v odstavci 1 doby předchozích dočasných pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem dočasné pracovní neschopnosti; tento zápočet se provede i v případě, že předchozí dočasná pracovní neschopnost byla uznána pro jinou pojištěnou činnost. Předchozí období dočasné pracovní neschopnosti se započítávají do podpůrčí doby, i když při nich nemocenské nenáleželo. Věta první a druhá se nepoužije v případě, kdy pojištěná činnost trvala aspoň 190 kalendářních dnů od skončení poslední dočasné pracovní neschopnosti.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď