Ukončení zaměstnání po rodičovské dovolené, když mám stále rodičovský příspěvek

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat:

25. ledna 2022 budou synovi 3 roky a zaměstnavatel mne informoval o tom, že mi končí rodičovská dovolená a rád by se mnou ukončil pracovní poměr k 31. 1. 2022, protože oba víme, že se do této práce vrátit nechci a on také ne.

Každopádně rodičovský příspěvek ale mám nastavený tak, že ho budu pobírat až do září 2022.

A dotaz tedy zní – zda když mi ukončí pracovní poměr, musím se někde hlásit nebo něco hlásit a jak je to se zdravotním a sociálním pojištěním?

Děkuji moc za odpověď

Vyřešeno
, , , Kristyna 3 roky 1 Odpověď 982 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Rodičovská dovolená, opravdu končí nejpozději v den 3 narozenin dítěte. Od následujícího pracovního dne, byste se tedy měla vracet do zaměstnání. Nebo se v zaměstnání domluvit na nějakém jiném řešení (neplacené volno, ukončení pracovního poměru, apod.).

    Ukončení pracovního poměru je možné výpovědí nebo dohodou.

    Při výpovědi ze strany zaměstnavatele, je zde výpovědní lhůta 2 měsíce + měla byste nárok na odstupné ve výši minimálně trojnásobku průměrného výdělku.

    Ukončení pracovního poměru je možné i dohodou – zde záleží, na čem se dohodnete. Pokud vám zaměstnavatel v rámci dohody nenabídne nějakou formu odstupného, pak pro vás taková dohoda není příliš výhodná.

    Po ukončení pracovního poměru, máte v zásadě dvě možnosti:

    1, Můžete jít na Úřad práce jako nezaměstnaná – bude vám vznikat nárok na podporu v nezaměstnanosti, která by se odvíjela od průměrného (resp. od pravděpodobného) výdělku v zaměstnání.

    Předpokladem je ale to, že se stanete uchazečem o zaměstnání (musíte plnit povinnosti uchazeče zaměstnání = pravidelné schůzky na ÚP, aktivní hledání zaměstnání, atd.).

    Za nezaměstnané na ÚP, platí zdravotní pojištění stát, doba na ÚP se vám započítává pro nárok na důchod.

    2, Nemusíte chodit na ÚP, a zůstanete doma s dítětem. Po dobu, kdy je vám ještě vyplácen rodičovský příspěvek, za vás dále zdravotní pojištění platí stát. Sociální pojištění za vás nikdo neplatí (ani před tím, po dobu rodičovské dovolené). Doba péče o dítě, až do jeho 4 roků, se vám ale počítá jako doba důchodového pojištění.

    Na Úřad práce, byste se pak případně šla zaevidovat až po skončení rodičovského příspěvku. Pak také máte nárok na podporu v nezaměstnanosti. Ta by se už ale počítala z průměrné mzdy v ČR (ne z vašeho předchozího zaměstnání) a je poměrně dosti nízká. Za první dva měsíce je to cca 5500 Kč, pak se podpora snižuje.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď