Příspěvek na bydlení – jak se posuzují náklady na bydlení (nedoplatek elektřina)

Otázka

Dobrý den, nerad obtěžuju, ale velice rád bych znal odpověď na svou otázku, jelikož sem se na internetu nemohl dopídit odpovědí.

Jde o to, že v červenci mám odevzdávat za čtvrtletí duben, květen, červen. Nějakým nedopatřením (které tu nebudu rozvíjet), i když sem nato velmi opatrný, tak sem nezaplatil v dubnu elektřinu.

Zaplatil jsem ji ale až v květnu. A to až po upozornění, co mi Innogi 9.5 poslala email o nezaplacení. Ještě v ten den sem to rychle zaplatil a později mně ťuklo do hlavy, aby mi to vůbec sociálka proplatila

Moje otázka tedy zní – proplatí mi sociálka dubnovou elektřinu, i když jsem ji platil v květnu anebo ne?

Vyřešeno
, , aleš 2 roky 1 Odpověď 507 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    U příspěvku na bydlení, se pravidelně dokládají náklady na bydlení. To se ale nyní bude měnit. Od 1. 7. 2022, začíná platit novela zákona o státní sociální podpoře, která mimo jiné mění i podmínky pro příspěvek na bydlení.

    Nyní by u příspěvku na bydlení, mělo dojít k mírnému zjednodušení. Nově se již nebudou náklady na bydlení a příjmy, dokládat 4x za rok, ale pouze 2x.

    Nově by to mělo být na začátku roku (v lednu) a v pololetí (v červenci). Ve 2 a 4 čtvrtí, se pak bude vycházet ze stejných podkladů (hlásily by se jen případné změny).

    Od začátku července 2022, je také k dispozici nový online formulář, jehož prostřednictvím je možné vyřídit žádost o příspěvek, nebo dokládat změny, jenom přes internet – viz zde.

    Co se týká nákladů na bydlení (kam spadá i zmíněná platba za elektřinu), tak ty se aktuálně dokládají za předchozí kalendářní čtvrtletí (za měsíce duben, květen a červen). Dokládají se vždy skutečně zaplacené náklady. Tedy to, co jste v daných měsících doopravdy zaplatil.
    Pokud jste účet za elektřinu, který měl být zaplacen v dubnu, zaplatil až v květnu (tj. v květnu tam zřejmě budete mít dvě platby za elektřinu), pak to nemusí ničemu vadit.

    U příspěvku na bydlení, se posuzují průměrné měsíční náklady. Všechny vámi doložené (zaplacené) náklady na bydlení za duben – červen, se následně vydělí třemi, a bude se zohledňovat průměrná částka.

    Pokud máte náklady na bydlení dlouhodobě stejné, pouze jste jednu platbu provedl se zpožděním (ale stále během sledovaného období), pak by to pro vás nemělo znamenat žádnou změnu. Výše příspěvku by vám měla vycházet stejně, jako v předchozích měsících.

    Od začátku července (od 1. 7. 2022), se také zvyšuje životní minimum, což může mít případně i nějaký vliv, na výpočet nároku na příspěvek na bydlení a jeho výše (pouze ale jen v některých případech).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď