Podpora v nezaměstnanosti – zkušební doba v novém zaměstnání

Otázka

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na níže uvedenou situaci.

Chci ukončit zaměstnanecký poměr se zaměstnavatelem dohodou a nastoupit do nového zaměstnání.

Pokud bych v tříměsíční zkušební době v nové práci skončila, budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, Jana H. 2 roky 1 Odpověď 1351 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, není až tak podstatné, jak dlouho budete pracovat v novém zaměstnání. Podstatné je to, aby byla splněna podmínka, minimální „odpracované doby“ (doba účasti na důchodovém pojištění), v délce alespoň 12 měsíců za poslední 2 roky.

    Sčítají se všechna zaměstnání (doba účasti na důchodovém pojištění, včetně případné náhradní doby), za posledních 24 měsíců, před podáním žádosti o podporu v nezaměstnanosti.

    Viz paragraf 39 a 41, zákon o zaměstnanosti (zákon číslo 435/2004 Sb.):

    § 39

    (1) Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který

    a) získal v rozhodném období (§ 41) zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu v délce alespoň 12 měsíců (dále jen „předchozí zaměstnání“); překrývají-li se doby důchodového pojištění, započítávají se jen jednou,

    § 41

    (1) Rozhodným obdobím pro posuzování nároků na podporu v nezaměstnanosti a podporu při rekvalifikaci jsou poslední 2 roky před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání.

    Samotná délka posledního zaměstnání, tedy nemusí hrát žádnou roli.

    Tj. na podporu v nezaměstnanosti, můžete mít nárok, i když nastoupíte do nového zaměstnání, budete zde pracovat například jen jeden týden a následně byste šla na ÚP.

    Pokud by byla splněna podmínka 12 měsíců (například díky předchozímu zaměstnání), pak může být nárok na podporu v nezaměstnanosti.

    Roli pro posuzování nároku na podporu v nezaměstnanosti, hraje i to, zda jste v nedávné době (poslední 3, resp. posledních 6 měsíců) čerpala/vyčerpala podporu v nezaměstnanosti.

    Pokud by v nedávné době, byla částečně čerpána podpora v nezaměstnanosti, pak je následně nutné odpracovat alespoň 3 měsíce (resp. jinak je nárok jen na „zbytek“ podpory). Pokud by byla vyčerpána celá podpora, pak je nutné odpracovat alespoň 6 měsíců.

    Pozor také na to, že výše podpory v nezaměstnanosti, se odvíjí jen od posledního zaměstnání.

    Tj. pokud byste nastoupila do nového zaměstnání, pracovala zde týden, a šla na Úřad práce, tak se pro podporu v nezaměstnanosti, použije pouze průměrný (resp. pravděpodobný) výdělek v novém zaměstnání. Příjem z předchozího zaměstnání, nemá na výpočet podpory žádný vliv.

    Pozor také na důvod pro ukončení pracovního poměru ve zkušební době. I pro zrušení pracovního poměru ve zkušební době platí, že pokud není pracovní poměr ukončen ze strany zaměstnance z „vážného“ důvodu (paragraf 5c, zákon o zaměstnanosti), pak je podpora krácena na 45%.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď