Opětovná pracovní neschopnost a nárok na nemocenské dávky

Otázka

Dobrý den,

Jsem od 20. 9. 2020 v pracovní neschopnosti. V současné době mám i prodlouženou výplatu dávek, po uplynutí podpůrčí doby.

Opětovně nabudu pracovní schopnost pravděpodobně od 1. 8. 2022. Ale pravděpodobně budu muset zase na podzim (dle plánu operace), dejme tomu v říjnu 2022, na operaci a budu tedy muset opět nastoupit do pracovní neschopnosti.

Budu ale mít v tomto případě, nárok na čerpání nemocenských dávek?

Děkuji

Vyřešeno
, Marcela 2 roky 1 Odpověď 3451 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    -1

    Pokud budete po skončení aktuální pracovní neschopnosti, i nadále zaměstnaná (účastník nemocenského pojištění), pak byste měla mít nárok na nemocenské dávky, i při další pracovní neschopnosti (platí podobné podmínky, jako pro jiné zaměstnance).

    Nebudete ale zřejmě mít nárok na nemocenské dávky, po celou maximální podpůrčí dobu (až 380 dní), ale pouze kratší dobu.

    Při opakované pracovní neschopnosti to funguje tak, že se posuzuje období předchozích 380 dní, od začátku nové neschopenky.

    Pokud do těchto předcházejících 380 dní, spadá nějaká jiná pracovní neschopnost (případně i ta, při které nebyl nárok na nemocenskou), tak se to odečítá z maximální podpůrčí doby.

    Pokud byste tedy po skončení aktuální neschopenky, pracovala v zaměstnání například 60 dní, tak máte následně nárok na nemocenskou, po dobu právě těchto 60 dní, od začátku další neschopenky. Po uplynutí 60 dní, byste mohla být dále v pracovní neschopnosti, ale už bez nároku na nemocenské dávky.

    Abyste měla nárok opět na celou maximální podpůrčí dobu (380 dní), tak byste po skončení současné neschopenky, musela v zaměstnání pracovat alespoň 190 kalendářních dní. Pak by se předchozích 380 dní neposuzovalo.

    Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb. paragraf 26:

    (2) Vznikl-li nárok na nemocenské z důvodu dočasné pracovní neschopnosti, započítávají se do podpůrčí doby uvedené v odstavci 1 doby předchozích dočasných pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem dočasné pracovní neschopnosti; tento zápočet se provede i v případě, že předchozí dočasná pracovní neschopnost byla uznána pro jinou pojištěnou činnost. Předchozí období dočasné pracovní neschopnosti se započítávají do podpůrčí doby, i když při nich nemocenské nenáleželo. Věta první a druhá se nepoužije v případě, kdy pojištěná činnost trvala aspoň 190 kalendářních dnů od skončení poslední dočasné pracovní neschopnosti.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď