Těhotenství a neschopenka, po skončení práce na dobu určitou

Otázka

Dobry den, pracuji již rok a půl, ale mám smlouvu na dobu určitou, která mi 1. 7. 2022 končí. Neprodlouží mi ji, protože jsem oznámila těhotenství.

Chci se zeptat, když půjdu na neschopenku, tak mi ji po těch 14ti dnech bude platit OZZS? A zdravotní a sociální pojištění mi bude platit také stát? Úplně se v tom nevyznám.

A co budu dělat, až mi skončí neschopenka? Půjdu na ÚP? Z čeho se mi vypočítá mateřská?

Děkuji za Váš čas.

Vyřešeno
, , Michaela 2 roky 1 Odpověď 1077 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Mgr. Hana Nejedlá
    1

    Pokud máte pracovní smlouvu na dobu určitou, pak vám bude pracovní poměr skončit k datu, které jste si dojednali. U práce na dobu neurčitou, byste to měla lepší – tam by vás zaměstnavatel nemohl propustit – ani během neschopenky, ani během těhotenství (ani pak následně během mateřské a rodičovské dovolené).

    Pokud budete po skončení zaměstnání v pracovní neschopnosti, tak ale můžete mít nárok na nemocenské dávky. Tak jako kterýkoliv jiný zaměstnanec. Podmínkou je, aby byla neschopenka zahájena ještě během zaměstnání, nebo nejpozději do 7 dní od skončení pracovního poměru.

    Pokud by vám pracovní neschopnost začala, až po skončení pracovního poměru, pak prvních 14 dní nebudete dostávat nemocenskou. Budete mít nárok až na nemocenské dávky od 15 dne. Prvních 14 dní, platí náhradu mzdy za nemoc zaměstnavatel (a platí ji jen v době, kdy jste u něj zaměstnaná).

    Bylo by pro vás tedy nejvýhodnější, jít na neschopenku nejpozději 14 dní před skončením smlouvy na dobu určitou (na druhou stranu náhrada za nemoc je jen 60% z redukovaného průměrného výdělku, takže je otázka, co se ve výsledku vyplatí více, jestli 14 dní bez příjmu, ale před tím plný plat, nebo posledních 14 dní v zaměstnání 60% a pak nemocenské dávky).

    Během pracovní neschopnosti, po skončení zaměstnání, za vás zdravotní pojištění platí stát (je nutné případně oznámit své zdravotní pojišťovně, že jste v pracovní neschopnosti po skončení zaměstnání).

    Se sociálním pojištěním je to trochu jiné. To za vás po skončení zaměstnání přímo nikdo neplatí. Doba v pracovní neschopnosti s nárokem na nemocenskou, se vám ale započítává jako náhradní doba důchodového pojištění. Sociální pojištění tedy také řešit nemusíte.

    V pracovní neschopnosti, můžete být až do porodu (o ukončení neschopenky rozhoduje váš lékař, to já nijak neposoudím). Resp. pokud splňujete příslušné podmínky, pak vám v době 6 – 8 týdnů před porodem vznikne nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

    Mezi podmínky pro nárok na „mateřskou“, patří účast na nemocenském pojištění alespoň 270 dní za poslední 2 roky. A dále vám musí začátek PPM vycházet do ochranné doby, což je až 180 dní od skončení zaměstnání. Záleží tedy i na tom, kdy máte termín porodu.

    Pokud budete mít nárok na „mateřskou“ (PPM), pak se vám bude počítat z vyměřovacího základu (z příjmů) v posledním zaměstnání. Neschopenka pro výpočet mateřské nehraje žádnou roli.

    Po skončení PPM nebo případně hned po porodu (pokud by nebyl nárok na PPM), budete mít nárok na rodičovský příspěvek.

    Jít se evidovat na Úřad práce, jako nezaměstnaná, můžete buď po skončení neschopenky (pokud vám skončí ještě před začátkem „mateřské“). Nebo byste tam šla po skončení rodičovské (resp. v době, kdy byste si chtěla začít hledat práci). V závislosti na splnění podmínek, můžete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti (už teď nebo i po rodičovské – po rodičovské je ale podpora jen minimální).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď