Nárok na PPM u druhého dítěte po neplaceném volnu

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nárok na PPM u druhého dítěte.

Mému prvnímu dítěti budou zanedlouho 3 roky, rodičovský příspěvek jsem vybrala už před rokem. Nyní by mi měla končit rodičovská dovolená.

Pokud si domluvím u zaměstnavatele neplacené volno (tedy prodloužení rodičovské dovolené) a do 4 let věku mého prvního dítěte otěhotním, bude se mi vypočítávat PPM jako u prvního dítěte nebo nebudu mít na PPM nárok?

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, Petra 2 roky 1 Odpověď 1029 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Pro nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství, PPM) u druhého dítěte je podstatné, že jste po celou dobu předchozí mateřské a následující rodičovské dovolené, stále zaměstnaná.

    Pokud si po skončení rodičovské dovolené, domluvíte v zaměstnání neplacené volno, pak by se vám to nemělo nijak zásadněji zkomplikovat (podstatné je být zaměstnancem, což jste i po dobu neplaceného volna).

    V době, kdy čerpáte neplacené volno (nedostáváte žádnou mzdu nebo náhradu mzdy), vám nevzniká nárok na nemocenské dávky. Tedy ani na nemocenskou, během neschopenky, ani na ošetřovné na dítě, ani případně na peněžitou pomoc v mateřství.

    Na tyto nemocenské dávky, ovšem můžete mít nárok ihned, po ukončení neplaceného volna. Pokud budete po skončení neplaceného volna stále zaměstnána, pak máte hned první den nárok jak na nemocenskou, tak i na ošetřovné nebo mateřskou.

    Neplacené volno, je zpravidla sjednáno dohodnou mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, do nějakého konkrétního data.

    Předčasné ukončení neplaceného volna – třeba z důvodu rizikového těhotenství a zahájení neschopenky, nebo z důvodu mateřské, je možné opět jen dohodou se zaměstnavatelem.

    Asi není důvod, aby zaměstnavatel nesouhlasil s případným předčasným ukončením neplaceného volna.

    Pak byste mohla ihned nastoupit do pracovní neschopnosti (pokud by se jednalo o rizikové těhotenství) a měla byste nárok na nemocenské dávky. Nebo byste mohla nastoupit rovnou na mateřskou dovolenou a vznikal by i nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

    Pokud by se vám mělo narodit druhé dítě tak aby byl začátek druhé mateřské do 4 roků toho prvního, pak by se výše PPM na druhé dítě, vypočítala ze stejného vyměřovacího základu, jako u prvního dítěte.

    Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 19:

    (3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

    Pokud by se mělo dítě narodit později, takže by začátek PPM byl až po 4 roce prvního dítěte, tak máte na mateřskou stále nárok. Výpočet by pak vycházel z běžných pravidel.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď