Nárok na PPM u druhého dítěte v ochranné době

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na nárok na PPM u druhého dítěte v ochranné době.

Mému prvnímu dítěti budou zanedlouho 3 roky, rodičovský příspěvek jsem vybrala už před rokem. Nyní by mi měla končit rodičovská dovolená.

Pokud mi zaměstnavatel neschválí neplacené volno (tedy prodloužení rodičovské dovolené) a ukončím pracovní poměr a budu evidována na Úřadu práce, budu mít nárok na PPM, pokud od skončení zaměstnání do zahájení mateřské uběhla doba maximálně 180 dní (a tedy zároveň zahájím mateřskou do 4 let věku prvního dítěte)?

Bude se mi vypočítávat PPM jako u prvního dítěte?

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, Petra P. 2 roky 1 Odpověď 458 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Podmínkou nároku na PPM (peněžitou pomoc v mateřství), je minimální doba účasti na nemocenském pojištění 270 dní za poslední dva roky. A dále to, abyste v době nástupu na „mateřskou“ (6 – 8 týdnů před porodem), byla zaměstnaná (resp. účastník nemocenského pojištění), nebo v ochranné době.

    Pokud jste nyní na rodičovské dovolené, a po jejím skončení byste pracovní poměr ukončila, tak by následovala 180 denní ochranná doba.

    Takže pokud byste měla začátek PPM (nebude se ale již jednat o mateřskou dovolenou), do 180 dní od skončení zaměstnání, tak byste měla mít nárok na PPM i u druhého dítěte.

    Výpočet PPM u druhého dítěte, ze stejného vyměřovacího základu, jako u prvního dítěte, pokud se druhé dítě narodí do 4 roků toho prvního, by se vás týkal pouze v případě, že byste byla stále zaměstnaná u stejného zaměstnavatele.

    Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 19, odstavec 3:

    (3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

    Vzhledem k tomu, že vy byste již nebyla zaměstnaná, tak by se vás toto ustanovení netýkalo, a výpočet PPM by se provedl standardním způsobem. Vycházelo by se z vyměřovacího základu za posledních 12 měsíců.

    Pokud byste po skončení RD vůbec nepracovala (záleží, jestli pracovní poměr ukončíte dohodou ihned, nebo výpovědí s výpovědní lhůtou), a nebylo by tedy možné určit vyměřovací základ na základě posledních 12 měsíců, pak se postupuje do minulosti.

    Viz paragraf 18, zákona o nemocenském pojištění, odstavec 6:

    (6) Nemá-li zaměstnanec v rozhodném období stanoveném podle odstavce 3 vyměřovací základ nebo není-li v rozhodném období alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ, je rozhodným obdobím první předchozí kalendářní rok, v němž byl dosažen započitatelný příjem a je v něm alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ. Rozhodné období podle věty první začíná nejdříve dnem vzniku pojištění zaměstnance. První předchozí kalendářní rok se zjišťuje postupně od roku, v němž vznikla sociální událost.

    Pokud budete při ukončení rodičovské dovolené již těhotná, pak může být určitým řešením neschopenka z důvodu rizikového těhotenství (záleží pochopitelně na vás a vašem lékaři). Na nemocenskou, máte případně nárok ihned po skončení rodičovské, a mohla byste být na neschopence až do začátku další mateřské.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď