Musím někde hlásit, že jsem těhotná?

Otázka

Dobrý den,

Pracuji na smlouvu DPČ a jsem v 5 měsíci těhotenství. Budu mít nárok na mateřskou? A musím někde hlásit, že jsem těhotná?

Pobírám sociální dávky (hmotná nouze, příspěvek na bydlení) – mám to tam hlásit? Mám nárok ještě na něco jiného?

Děkuji za radu

Vyřešeno
, , , Romana 2 roky 1 Odpověď 912 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    To, že jste těhotná, nemusíte nikomu „hlásit“. Není to vaše povinnost. Oznámení těhotenství v zaměstnání, ale může případně hrát roli s ohledem na případné „úlevy“ pro těhotné ženy. Pro těhotné, jsou zakázané některé druhy práce (manipulace s těžkými předměty, práce v rizikovém prostředí, apod.), práce v noci nebo práce přes čas, apod.

    Co se týká případného nároku na „mateřskou“, tak i při práci na DPČ, může vznikat nárok na mateřskou dovolenou a peněžitou pomoc v mateřství.

    Na mateřskou dovolenou, je nárok od začátku 8 až 6 týdne, před očekávaným termínem porodu. Případný nástup na mateřskou, není nutné hlásit nějak předem, stačí oznámit před samotným začátkem MD, společně s předáním žádosti o PPM (vystavuje váš lékař, pokud na ni bude nárok).

    Na peněžitou pomoc v mateřství, vzniká nárok, pokud je splněna podmínka minimální doby účasti na nemocenském pojištění, alespoň 270 dní za poslední 2 roky. Účast na nemocenském pojištění, může vznikat i u DPČ – například pokud je sjednán příjem od 3500 Kč měsíčně. Roli hraje i to, abyste v době nástupu na PPM, byla zaměstnaná (účastník nemocenského pojištění), nebo v případně v ochranné době.

    Těhotenství, není potřeba hlásit ani na Úřadu práce, který vám vyplácí sociální dávky. Těhotenství, samo o sobě, nezakládá nárok na nějaké sociální dávky, nemá ani přímý vliv na ty stávající. Něco jiného, to bude po narození dítěte. Po narození dítě, můžete mít nárok na další sociální dávky.

    Může případně vznikat nárok na porodné (jednorázová sociální dávka, při narození prvního (13 000 Kč) nebo druhého (10 000 Kč) dítěte, pokud je příjem do 2,7 násobku životního minima.

    Dále může být nárok na příspěvek na dítě (pravidelná měsíční dávka, pokud je příjem do 3,4 násobku životního minima).

    Budete mít také nárok na rodičovský příspěvek (aktuálně 300 000 Kč na jedno dítě nebo 450 000 Kč na dvojčata). Nárok na rodičovskou je po narození dítěte, nebo po skončení čerpání PPM (pokud na ni budete mít nárok).

    Narození dítěte, bude mít vliv i na stávající sociální dávky. Dítě se bude započítávat do společně posuzovaných osob (zvýší se životní minimum či počet osob, které jsou posuzovány u příspěvku na bydlení). To ale řešíte až po porodu, až budete mít rodný list dítěte. Pak s tím půjdete na Úřad práce.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď