Mohu mít dvě smlouvy DPP během rodičovské dovolené?

Otázka

Dobrý den,

Jsem na rodičovské dovolené a pobírám rodičovský příspěvek. Do toho začínám pracovat. Chtěla bych mít dvě smlouvy na DPP a nevím, jak to funguje.

Zajímá mě ona hranice 10 tis. výdělku, do které z výdělku neodvádím sociální a zdravotní.
Pokud mám smlouvy dvě, je tato hranice 10+10 tisíc/měsíc a nebo se výdělek sčítá a z obou prací nesmím překročit 10 tis?

Děkuji.

Vyřešeno
, Alice 2 roky 1 Odpověď 1018 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Dohoda o provedení práce (DPP) je omezena limitem 300 hodin ročně. Pro placení sociálního a zdravotního pojištění, je pak limitem příjem do/nad 10 000 Kč měsíčně (resp. do 10 000 Kč včetně se sociální/zdravotní neplatí, platí se pouze daň 15%, od 10 001 Kč se sociální/zdravotní a daň platí)

    Dohod o provedení práce, můžete mít i během rodičovské dovolené (nebo kdykoliv jindy) sjednán „neomezený“ počet. Tedy dvě nebo i více současně, nejsou žádný problém.

    Je možné mít sjednáno i více dohod DPP u jednoho zaměstnavatele (muselo by se ale jednat o různé činnosti, a moc to nedává smysl, zákoník práce to ale přímo nezakazuje).

    Pokud budete mít více dohod o provedení práce, pak hraje roli i to, zda je máte sjednány u stejného zaměstnavatele nebo u různých zaměstnavatelů.

    Pokud byste měla tyto dohody, uzavřené s jedním zaměstnavatelem, pak se vám všechny dohody „sčítají“. Tj. jak pro limit hodin (300 za rok) tak pro limit příjmu (do/nad 10 000 Kč), by se všechny DPP sečetly. U jednoho zaměstnavatele, můžete mít příjem jen do 10 000 Kč, aniž byste platila sociální/zdravotní.

    Pokud ale budete mít sjednány dohody o provedení práce, u různých zaměstnavatelů, pak jsou „nezávislé“. A u každého zaměstnavatele se to počítá samostatně.

    Tj. pro každého zaměstnavatele můžete na danou dohodu pracovat 300 hodin/rok. U každého zaměstnavatele, můžete mít příjem do 10 000 Kč/měsíc (tj. teoreticky až 20 000 Kč měsíčně), aniž by bylo placeno sociální/zdravotní pojištění.

    Daň 15% ale platíte vždy. Případnou daňovou slevu na poplatníka, nebo i další, můžete uplatnit pouze u jednoho zaměstnavatele (vztahuje se ke konkrétnímu měsíci, je možné uplatnit slevu jeden měsíc u jednoho zaměstnavatele, další měsíc u jiného).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď