Jednorázový příspěvek na dítě – kdo má nárok?

Otázka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně toho jednorázového příspěvku na dítě.

Všude jsem četla většinou, že automaticky to přijde těm, kdo měli za červen nárok na přídavky na dítě s vyplacením v červenci.

Ovšem teď posledních pár dní čtu, že to automaticky přijde i těm, kdo mají nárok v červenci s výplatou v srpnu.

Nevíte tedy jak to je?

Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Vyřešeno
, Vendy 2 roky 1 Odpověď 537 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Podmínky, za kterých je vyplácen mimořádný jednorázový příspěvek 5000 Kč na dítě, jsou stanoveny zákonem číslo 196/2022 Sb. (viz např. zde).

    V zákoně (paragraf 2, odstavec 2) je explicitně uvedeno, že nárok mají děti, které měli v červenci nárok na výplatu příspěvku za červen:

    (1) Nárok na příspěvek má dítě, které ke dni 1. srpna 2022 nedovršilo osmnáctý rok věku, pokud má v měsíci červenci 2022 nárok na výplatu přídavku na dítě, který mu náleží za měsíc červen 2022.

    O tom, že byl stejný „automatický nárok i u dětí, které mají nárok na příspěvek za červenec (s výplatou v srpnu), se v zákoně nic neříká.

    Na webu Ministerstva práce a sociálních věcí, je k tomu uvedeno:

    U jednorázového příspěvku na dítě ve výši 5000 korun je v současné době již zpracovaná velká část výplat (více než 99 %), které se provádějí automaticky rodinám, jež měly za červen nárok na přídavek na dítě (tzn., že ho dostaly v červenci). Naprostá většina těchto rodin má peníze už na účtech nebo jim přijdou v následujících dnech. Ostatní musí o příspěvek požádat.

    Tj. opět se mluví pouze o tom, že automatická výplata se týká jen těch, kdo měli nárok na příspěvek za červen (s výplatou v červenci). Všichni ostatní si musí podat žádost.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď