Evidence na ÚP – mimo své trvalé bydliště

Otázka

Dobrý den,

chtěla bych se během prázdnin odstěhovat, ovšem ještě nyní nebudu měnit své trvalé bydliště.

Zároveň se budu evidovat na ÚP. Je možné se evidovat na ÚP mimo své trvalé bydliště, tedy v místě kde se budu stěhovat? Je potřeba dokázat nějak na ÚP místo mého budoucího bydliště, pokud se budu evidovat tam?

Jedná se o mou úplně první návštěvu ÚP, nemám s tímto systémem žádné předchozí zkušenosti.

Děkuji

Vyřešeno
Markéta 2 roky 1 Odpověď 853 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Trvalé bydliště, nemusí hrát vůbec žádnou roli, pro evidenci na Úřadu práce.

    Co se týká konkrétně žádosti o zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání (a případně o podporu v nezaměstnanosti), pak je to možné vyřídit na kterémkoliv Úřadu práce v ČR (i mimo místo trvalého pobytu), nebo jen elektronicky či poštou.

    To, že byste si musela žádat o podporu v nezaměstnanosti (resp. zařazení do evidence ÚP), jen na Úřadu práce v místě, kde máte trvalé bydliště, platilo kdysi dávno.

    Již delší dobu je to ale tak, že se můžete obracet na Úřad práce kdekoliv. Tedy například tam, kde skutečně bydlíte (resp. kam se plánujete stěhovat).

    Žádost o zařazení do evidence ÚP, je možné poslat i poštou, nebo jen elektronicky (přes datovou schránku, s pomocí elektronického podpisu, nebo na základě e-identity).

    Příslušné formuláře, je možné najít na webu MPSV – viz zde.

    Podrobnější informace, včetně toho, co je potřeba pro návštěvu ÚP, najdete i webu Úřadu práce zde.

    Trvalé bydliště, hraje na Úřadu práce roli, jen u některých sociálních dávek (i když i tam se již nějakou dobu zohledňuje spíše skutečné bydliště, než trvalý pobyt).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď