Budu mít nárok na mateřskou na druhé dítě v roce 2022, po skončení zaměstnání?

Otázka

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu, jak je to s nárokem na mateřskou u druhého dítě.

V říjnu mi skončila mateřská dovolená, na které jsem byla s prvním dítětem od roku 2018. Po skončení mateřské, jsme se v zaměstnání domluvili na ukončení pracovního poměru dohodou. V zaměstnání jsem před tím pracovala od roku 2007.

Po skončení zaměstnání, jsem se šla evidovat na Úřad práce (na ÚP jsem vedená od 25. 10. 2021).

Jsem nyní znovu těhotná, a termín porodu by mi měl předběžně vycházet na cca polovinu srpna 2022.

Zajímalo by mě, jak to bude s nárokem na mateřskou u druhého dítěte? Budu mít nárok nebo ne?

Někde se píše, že když se druhé dítě narodí do 4 roků toho prvního, tak je nárok na mateřskou automaticky?

Předem děkuji za radu!

Vyřešeno
, , Markéta F. 3 roky 1 Odpověď 607 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Vámi zmíněný „automatický“ nárok na PPM u druhého dítěte, pokud se narodí do 4 roků prvního, se týká jen situací, kdy váš pracovní poměr neskončil.

    Pokud byste byla stále zaměstnaná u stejného zaměstnavatele, u kterého jste byla zaměstnaná během první mateřské dovolené, pak je nárok na PPM zcela určitě (případně i ve stejné výši jako u prvního dítěte).

    Viz paragraf 19, odstavec 3, zákon o nemocenském pojištění:

    (3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

    Vzhledem k tomu, že váš pracovní poměr již skončil, tak se vás toto ustanovení zákona netýká a platí pro vás běžní podmínky pro nárok na PPM (peněžitou pomoc v mateřství).

    Mezi hlavní podmínky, pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM), patří účast na nemocenském pojištění, v rozsahu alespoň 270 kalendářních dní, za poslední dva roky, před začátkem PPM. Nástup na PPM je zpravidla v době 6 až 8 týdnů před porodem.

    Pokud vám termín porodu vychází na polovinu srpna 2022, pak je termín nástupu na „mateřskou“ v době cca druhá polovina června až začátek července 2022 (přesné datum nevím, záleží na konkrétním termínu porodu).

    Vzhledem k tomu, že vám poslední zaměstnání skončilo v říjnu 2021, pak byste tuto podmínku měla splňovat.

    Problém ale může být s další podmínkou. V době nástupu na PPM, musíte být stále účastníkem nemocenského pojištění (tj. například zaměstnaná), nebo být alespoň v ochranné době.

    Ochranná doba je až 180 dní, po skončení zaměstnání, pokud jste při ukončení pracovního poměru již byla těhotná. Vzhledem k vámi udávanému termínu si ale nejsem jistá, zda vaše těhotenství začalo ještě v době posledního zaměstnání.

    Pokud byste při ukončení zaměstnání nebyla těhotná, pak je ochranná doba jen 7 dní, a ta již dávno vypršela.

    Pokud jste byla těhotná, pak je to 180 dní. V takovém případě, by vám to ale zřejmě stejně nevycházelo (konec zaměstnání na konci října 2021, začátek mateřské nejdříve někdy v polovině června 2022, to je více než 180 dní …).

    Domnívám se tedy, že pokud nyní budete až do porodu (resp. do teoretického začátku PPM) nezaměstnaná, v evidenci Úřadu práce, tak vám u druhého dítěte na PPM nárok vznikat nebude.

    Abyste mohla mít nárok na PPM i u druhého dítěte (a eventuálně i na mateřskou dovolenou), tak byste musela ještě nastoupit do nějakého zaměstnání. Tak abyste v druhé polovině června 2022, byla zaměstnaná, nebo v ochranné době plynoucí z tohoto dalšího zaměstnání.

    Pokud byste u druhého dítěte neměla nárok na PPM, tak ale zcela určitě budete mít nárok na rodičovský příspěvek. Na ten je nárok buď po skončení čerpání PPM, nebo již od porodu. Rodičovský příspěvek je aktuálně v roce 2022, stále 300 000 Kč na jedno dítě.

    Pokud byste neměla nárok na PPM, pak můžete mít RP ve výši do 10 000 Kč měsíčně (tj. minimálně na 30 měsíců, 2,5 roku).

    V případě, že by v žádosti o RP, byl doložen příjem manžela/přítele/otce dítěte, a tento příjem byl v dostatečné výši, pak je případně možné volit i vyšší měsíční rodičovský příspěvek na kratší dobu.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď