Žena v domácnosti a podnikání jako OSVČ – vedlejší živnost

Otázka

Dobrý den, v tomto měsíci jsem si zřídila vedlejší živnost.

Do záře tohoto roku jsem na rodičovské dovolené. Živnost je to sezónní (vždy od března do cca listopadu).

Chtěla jsem se zeptat, jak to bude se zdravotním a sociálním, když mi skončí rodičovský příspěvek?

Budu chtít zůstat s dětmi doma (jejich věk k září bude 9,7,4). Své děti totiž vzdělávám individuálně (domácí vzdělávání). To je moje hlavní náplň. Podnikání mám jako vedlejšák (zhruba 1-2x do měsíce jdu udržovat zeleň).

Mohu na sociálce nahlásit, že chci zůstat jako žena v domácnosti a živnost mi zůstane stále jako vedlejší? Platila bych v tomto případě zdravotní a sociální? Nebo mi živnost automaticky přejde na hlavní?

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , Karin 3 roky 1 Odpověď 933 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Vaše podnikání jako OSVČ, je bráno jako vedlejší činnost, jen díky tomu, že nyní dostáváte rodičovský příspěvek. Na základě toho, pak za vás platí zdravotní pojištění stát.

    Ve chvíli, kdy vám skončí rodičovský příspěvek, tak se automaticky stáváte OSVČ hlavní. Ukončení čerpání rodičovského příspěvku, byste měla oznámit na ČSSZ a zdravotní pojišťovnu, a následně začít platit alespoň minimální zálohy na pojištění.

    Minimální zdravotní pojištění pro OSVČ hlavní, je v roce 2021, částka 2 588 Kč. Minimální sociální pojištění pro OSVČ hlavní, je v roce 2021, částka 2 393 Kč. Případně je zde ještě dobrovolné nemocenské pojištění, ve výši 147 Kč měsíčně (zde není rozdíl hlavní/vedlejší).

    Pokud je vaše podnikání jen sezónní, pak můžete například od listopadu, nebo od prosince podnikání přerušit (hlásíte případně na živnostenský úřad, určitě na ČSSZ a zdravotní pojišťovnu).

    Pokud budete mít podnikání přerušené, tak se následně můžete přihlásit u své zdravotní pojišťovny, jako osoba pečující o dítě do 7 roků (resp. o dvě a více dětí do 15 roků). A pak by za vás stát platil zdravotní pojištění.

    Je zde ale omezení, že dítě (děti), nesmí chodit do školky na dobu delší než 4 hodiny denně, případně do školky mohou chodit, jen na dobu povinné školní výuky.

    Jako osoba pečující o dítě, nesmíte podnikat, pracovat v zaměstnání a mžete mít jen omezený příjem z nějaké brigády (u DPP jen do 10 000 Kč měsíčně, u DPČ jen do 3500 Kč měsíčně).

    Do jara, následujícího roku, byste tedy mohla být vedená, jako osoba pečující o dítě, a následně zase na sezónu podnikání obnovit a přestat být osobou pečující o dítě do 7 roků. A pak to zase na podzim změnit.

    Po dobu, kdy byste byla vedená, jako osoba pečující o dítě, za vás stát platí jenom zdravotní pojištění. Sociální pojištění by za vás nikdo neplatil. Takže by se vám tato doba, nezapočítávala pro budoucí důchod.

    Musela byste si jedině sama platit dobrovolné důchodové pojištění. To je aktuálně (v roce 2021) částka 2 482 Kč měsíčně.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď