Z jakého vyměřovacího základu se počítá PPM na druhé dítě?

Otázka

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda budu mít nárok na PPM a pokud ano, z jakého základu se počítá?

Nyní jsem na rodičovské s prvním synem a 5. 3. 2021 mu budou 3 roky, mateřská mi končí na konci dubna. Termín druhého porodu mám 26. 6. 2021.

Před prvním porodem jsem byla zaměstnaná 2 roky a mám smlouvu na dobu neurčitou.

Děkuji za Vaši odpověď.

Vyřešeno
, , Petra S. 4 roky 1 Odpověď 554 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Jen pro jistou, rodičovská dovolená vám končí 5. 3. 2021. To, že máte nastaveno čerpání rodičovského příspěvku i na duben 2021, nemá na konec rodičovské dovolené žádný vliv.

    Rodičovská dovolená končí nejpozději v den třetích narozenin dítěte. A následující pracovní den, byste se měla vrátit zpět do zaměstnání nebo se zaměstnavatelem domluvit na jiném řešení.

    Pokud máte termín porodu 26. 6. 2021, tak byste na mateřskou mohla nastoupit cca od začátku května 2021. Do té doby byste měla být buď v zaměstnání, nebo si na tu dobu domluvit neplacené volno, nebo případně být v pracovní neschopnosti (rizikové těhotenství).

    Vzhledem k tomu, že váš pracovní poměr zatím nezanikl, a pokud budete u stejného zaměstnavatele zaměstnaná i na začátku mateřské dovolené, pak by se vám peněžitá pomoc v mateřství počítala ze stejného vyměřovacího základu, jako u prvního dítěte.

    Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/20026 Sb., paragraf 19:

    (3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

    Výsledná PPM by mohla být o něco málo vyšší, než jakou jste měla u prvního dítěte. To díky tomu, že na předchozí vyměřovací, by se aplikovaly aktuálně platné redakční hranice (záleží na výši vašeho příjmu/vyměřovacího základu, před prvním porodem).

    Pouze v případě, že byste po skončení rodičovské pracovala v zaměstnání alespoň 30 dní, a bylo tak možné stanovit vyměřovací základ i z aktuálního kalendářního roku, a pokud by byl tento vyměřovací základ vyšší, než ten předchozí, tak by se mohlo vycházet z aktuálního vyměřovacího základu.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď