Výpověď pro nadbytečnost po skončení nemocenské

Otázka

Jsem již rok v pracovní neschopnosti. Tato skonči 8. 6. 2021. Od zaměstnavatele dostanu výpověď pro nadbytečnost.

Můj dotaz je, zda budu muset nastoupit do práce na 2 měsíce, jako výpovědní lhůtu nebo nastupovat nemusím a zda v tom případě dostanu odstupné.

U firmy pracuji 35 let.

Děkuji

Vyřešeno
, , David K. 3 roky 1 Odpověď 830 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Jsou zde v zásadě 3 různé možnosti:

    1) První možnost – 8. 6. 2021 vám skončí neschopenka, a vy nastoupíte zpět do zaměstnání. Zaměstnavatel vám dá výpověď pro nadbytečnost. Následně běží výpovědí lhůta 2 měsíce od 1. 7. 2021. Tedy do 31. 8. 2021.

    Takže více než 2,5 měsíce, byste ještě měl pracovat v zaměstnání. Společně s poslední výplatou, by vám pak měl zaměstnavatel vyplatit dostupné, ve výši minimálně trojnásobku průměrného měsíčního výdělku (případně i více, pokud to máte dojednáno v kolektivní smlouvě, apod.).

    Pokud byste po dobu výpovědní doby odmítl nastoupit do práce, mohlo by to být bráno jako neomluvená absence, a následně by vás mohl zaměstnavatel propustit okamžitě, bez nároku na odstupné

    2) Druhá možnost – 8. 6. 2021 vám skončí neschopenka, zaměstnavatel vám dá výpověď pro nadbytečnost a nebude po vás požadovat návrat do zaměstnání. Pak by zde opět mohla být výpovědí doba do 31. 8. 2021. Zaměstnavatel by vás ale mohl nechat doma (překážka v práci na straně zaměstnavatele). Dostával byste plný plat a následně byste měl nárok i na odstupné.

    3) Třetí možnost – se zaměstnavatelem byste uzavřel dohodu o ukončení pracovního poměr. Ten by mohl být ukončen klidně hned k 8. 6. 2021.

    V rámci dohody o ukončení zaměstnání, byste se se zaměstnavatelem mohl dohodnout, na vyplacení odstupného za 3 měsíce, nebo případně i za 5 měsíců (3+2). V rámci dohody, je to o tom, co si se zaměstnavatelem dohodnete.

    Po ukončení zaměstnání (dohodou ihned, nebo výpovědí po uplynutí výpovědní doby), byste pak mohl jít na Úřad práce.

    Zde byste ale neměl ihned nárok na podporu v nezaměstnanosti. Pokud byste dostal vyplaceno odstupné za 3 měsíce, tak byste následně první 3 měsíce na Úřadu práce, nedostával podporu. Ta by vám začala být vyplácena až poté.

    Na Úřad práce ale určitě má smysl jít. Minimálně s ohledem na zdravotní pojištění, které za vás po dobu evidence na ÚP, platí stát.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď