Výpověď po skončení rodičovské dovolené a neschopenka

Otázka

Dobrý den, chtěla bych vás požádat o radu.

Dne 15. 12. 2021 mi končí rodičovská dovolená, tři roky dítěte, měla bych nastoupit do práce.

Zatím jsem od zaměstnavatele nedostala žádnou písemnou informací ani výpověď, ale již teď vím, že pobočka, u které jsem pracovala, propustila všechny zaměstnance s odstupným. Kancelář neexistuje.

Mám smlouvu na dobu neurčitou. Zajímá mě, kdy mi musí poslat výpověď dle zákona. A hlavně jakým způsobem postupovat, když mi bylo lékařem sděleno, že mám jít na operaci, u které neschopnost trvá 4-6 týdnů.

Termín operace je plánován na začátek listopadu nebo jej mám směřovat, až po ukončení RD, aby mi byla proplacena nemocenská?

Děkuji moc za odpověď a radu.

Vyřešeno
, , Jolana G. 3 roky 1 Odpověď 582 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Zákoník práce, nestanovuje zaměstnavateli termín, do kdy by vám měl dát/poslat výpověď. Stanovuje mu pouze omezení, že vám výpověď nesmí dát během rodičovské dovolené

    § 53

    (1) Zakazuje se dát zaměstnanci výpověď v ochranné době, to je

    d) v době, kdy je zaměstnankyně těhotná nebo kdy zaměstnankyně čerpá mateřskou dovolenou nebo kdy zaměstnankyně nebo zaměstnanec čerpají rodičovskou dovolenou,

    To znamená, že vám zaměstnavatel může dát výpověď, až nejdříve od 16. 12. 2021. S tím že pokud by se jednalo o výpověď s dvouměsíční výpovědní dobou, pak by vám pracovní poměr skončil, nejdříve 28. 2. 2022.

    Zaměstnavatel vám ale pochopitelně může navrhnout ukončení pracovního poměru dohodou – pak se můžete domluvit i na jiném datu.

    Nebo vám zaměstnavatel případně může nabídnout změnu pracovní smlouvy – práci v jiné pobočce či něco jiného (s dohodou/změnou pracovní smlouvy, ale nemusíte souhlasit).

    Pro vás je podstatné, že 16. 12. 2021, byste měla nastoupit zpět do zaměstnání. Pokud by pro vás zaměstnavatel neměl práci – pak se jedná o překážku na straně zaměstnavatele a vy máte nárok na náhradu mzdy ve výši 100% platu.

    Pokud by vám zaměstnavatel dal výpověď, tak máte nárok na odstupné minimálně ve výši 3 měsíčních platů (průměrných výdělků) + plat za cca 2,5 měsíce výpovědní doby.

    Co se týká případné pracovní neschopnosti – pokud byste šla na zmíněnou operaci, ještě během rodičovské dovolené, tak nemáte nárok na nemocenské dávky (ani po skončení rodičovské dovolené). Mohla byste sice být v pracovní neschopnosti (a během ní, byste opět nemohla dostat výpověď), ale bez nároku na nemocenské dávky.

    Nárok na nemocenské dávky můžete mít až ve chvíli, pokud by byla vaše neschopenka zahájena 16. 12. 2021, nebo později (pokud budete zaměstnaná). I pokud byste byla ve výpovědní době, pak máte nárok na nemocenské dávky, tak jako běžní zaměstnanci.

    Na placenou neschopenku máte nárok i v případě, že je neschopenka zahájena do 7 kalendářních dní, od skončení zaměstnání.

    Pak ale prvních 14 nedostáváte nic (prvních 14 dní platí zaměstnavatel náhradu mzdy, jen v případě, že jste stále zaměstnaná). Máte ale nárok a nemocenské dávky, od 15 dne pracovní neschopnosti.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď