Výpočet porodného po rizikovém těhotenství

Otázka

Dobrý den, zajímalo by mě, jak se vypočítá porodné, když jsem od 1. 7. 2021 na neschopence z důvodu rizikového těhotenství (do té doby jsem byla dlouhodobě zaměstnaná).

Termín porodu mám 22. 1. 2022, čekám dvojčata. Četla jsem, že se porodné počítá z příjmu, čtvrt roku před porodem.

Zajímá mě, zda se čtvrt roku počítá před porodem z neschopenky anebo z částky 3. měsíce před nástupem na neschopenku, z doby, kdy jsem chodila do práce.

Na mateřskou, bych měla nastoupit na konci listopadu, tak jestli i toto má na výpočet porodného nějaký vliv.

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, Vendy S. 3 roky 1 Odpověď 621 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Na porodné je nárok, při narození vašeho prvního a druhého dítěte (první a druhé dítě, které žena porodila).

    Pokud se vám jako první a druhé dítě narodí dvojčata, tak máte případně nárok na částku 23 000 Kč (13000 Kč za první narozené dítě z dvojčat, 10 000 Kč za druhé narozené dítě z dvojčat).

    Nárok na porodné je v případě, že průměrná výše měsíčního čistého příjmu, v rozhodném období, nepřesahuje 2,7 násobek životního minima.

    Rozhodným obdobím, je předchozí kalendářní čtvrtletí. Pokud se dvojčata narodí v lednu 2022 (tj. 1. čtvrtletí 2022), pak jsou rozhodným obdobím měsíce říjen až prosinec 2021 (4. čtvrtletí 2021).

    Průměrná výše čistého měsíčního příjmu, se určí na základě všech vašich příjmů v tomto období.

    Pokud jste v pracovní neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství, tak se jako příjem započítá nemocenská (nemocenské dávky) a také i peněžitá pomoc v mateřství, na kterou budete mít následně nárok. Případně i další příjmy, pokud jste nějaké měla. Započítávají se společné příjmy vás + otce dítěte.

    Životní minimum pro dvě dospělé osoby (vy + otec dítěte) a dvě děti do 6 roků (narozená dvojčata), je aktuálně 10 690 Kč.

    Na porodné by tedy byl nárok, pokud by průměrná výše měsíčního příjmu, nepřekračovala částku 28 863 Kč.

    Pokud byste pro účely nároku na porodné, byla posuzována sama (bez otce dítěte), pak by životní minimum bylo 7 490 Kč. Nárok na porodné by byl do příjmu 20 223 Kč.

    Váš příjem ze zaměstnání, před začátkem neschopenky (rizikového těhotenství), je pro posouzení nároku na porodné, irelevantní (nespadá do rozhodného období).

    Tento příjem hraje roli, pro výpočet výše mateřské (peněžité pomoci v mateřství). U PPM naopak nehrají roli nemocenské dávky během rizikového těhotenství. Porodné se ale počítá jinak.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď