Těhotenství ve zkušební době

Otázka

Dobrý den, mám dotaz.

Předtím sem byla zaměstnaná 7 let, výpověď byla 31. 8. 2020. Teď, do předposlední práce, sem nastoupila 7. 9. 2020, výpověď dohodou jsem měla k 30. 6. 2021.

Následně hned 1. 7. 2021, sem podepsala novou smlouvu na dobu určitou jednoho roku, s 3 měsíční zkušební dobou.

No a před týdnem jsem zjistila, že čekám miminko. V tuto chvíli jsem 6+5. Je mi jasné že až se zaměstnavatel dozví, že jsem těhotná propustí mě ještě ve zkušební době.

Nejsem si vůbec jistá, na co v tuto chvíli mám a nemám nárok, můžete mi prosím poradit?

Vyřešeno
, Anonim 3 roky 1 Odpověď 740 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Nemáte žádnou povinnost svého zaměstnavatele o svém těhotenství informovat. V případě, že nebudete po zaměstnavateli požadovat například převedení na jinou práci z důvodu těhotenství, nebo jiné úlevy, které zákoník práce přiznává těhotným ženám, tak o svém těhotenství nemusíte v zaměstnání vůbec mluvit.

    Takže je možné, že vám bez problému doběhne zkušební doba, a následně budete mít již smlouvu na dobu určitou. Po skončení zkušební doby, by se na vás již vztahovala ochrana v podobě zákazu výpovědi pro těhotné ženy.

    Pokud by bylo vaše zaměstnání ukončeno ještě během zkušební doby, můžete se případně zkusit domluvit se svým lékařem/lékařkou, aby vám vystavil neschopenku na rizikové těhotenství.

    Pokud by byla neschopenka vystavena ještě během zaměstnání, nebo nejpozději do 7 kalendářních dní od skončení zaměstnání, tak byste pak až do porodu mohla být na neschopence a měla byste nárok na nemocenské dávky.

    Co se týká případného nároku na „mateřskou“ (PPM – peněžitá pomoc v mateřství), tak tam by záleželo na tom, zda by byl pracovní poměr ukončen ještě ve zkušební době.

    Po skončení zaměstnání, je zde ochranná doba, kdy i po skončení zaměstnání, můžete mít nárok na mateřskou (PPM).

    Tato ochranná doba je maximálně 180 kalendářních dní. Současně ale platí, že ochranná doba nemůže být delší než zaměstnání, ve kterém započalo těhotenství.

    Záleží tedy i na tom, zda bylo těhotenství zahájeno ještě v předchozím zaměstnání = pak by ochranná doba mohl být oněch 180 dní. Nebo zda začalo až během nového zaměstnání = pak by ochranná doba odpovídala jen délce nového zaměstnání (počet všech kalendářních dní včetně víkendů).

    Záleželo by pak i na tom, na kdy by vám vycházel začátek mateřské (začíná 6 – 8 týdnů před porodem).

    Pokud byste neměla nárok na mateřskou (PPM), pak určitě budete mít nárok na rodičovský příspěvek. Na ten je nárok buď po skončení výplaty PPM, nebo od narození dítěte. Aktuálně se jedná o 300 tisíc korun na jedno dítě nebo 450 tisíc korun na dvojčata.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď