Těhotenství ve zkušební době – nárok na mateřskou

Otázka

Dobrý den,

mám dotaz, jestli mi bude vyplacena mateřská, když jsem od 31. 12. 2020 nezaměstnaná (odpracováno 3 roky). Teď pracuji od 22.11 2021 a jsem ve zkušební době.

Když otěhotním do konce zkušební doby, tak mě zajímá, jestli budu mít nárok na mateřskou.

A další věc co mě zajímá, jestli mám od doby ochrannou lhůtu těch 180 dní.

Děkuji

Vyřešeno
, Lena 3 roky 1 Odpověď 673 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Pro nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství, PPM) musí být splněny dvě hlavní podmínky:

    1) V době nástupu na PPM, musíte mít „odpracováno“ 270 kalendářních dní za poslední dva roky (posledních 24 měsíců, před nástupem na PPM)

    2) V době nástupu na PPM, musíte být zaměstnaná nebo v ochranné době

    Začátek mateřské, nástup na PPM, je v době 6 až 8 týdnů před očekávaným termínem porodu (konkrétní datum si volíte sama v tomto intervalu, po konzultaci se svým lékařem, který vám bude vystavovat žádost o PPM).

    Při nástupu na PPM, musíte mít zmíněných 270 kalendářních dní v zaměstnání (účast na nemocenském pojištění), v posledních 24 měsících, před začátkem PPM. Počítají se vám tam všechny kalendářní dny, kdy jste byla zaměstnaná (včetně víkendů, čerpání dovolené, nemocenské apod.).

    Doba, kdy jste nezaměstnaná, se nepočítá. Počítá se tam jak aktuální zaměstnání, tak případně i předchozí, pokud budou spadat do posledních 2 roků.

    Při nástupu na PPM, musíte být zaměstnaná (účastník nemocenského pojištění), nebo být alespoň v ochranné době. Ochranná doba je 180 dní.

    Pokud byste otěhotněla během zkušební doby, a zaměstnavatel s vámi ukončil zaměstnání ve zkušební době, řekněme třeba po 2 měsících, tak je následně i ochrana doba jen dva měsíce (60 – 61 dní).

    Abyste měla ochrannou dobu 180 dní, musíte v zaměstnání, ve kterém začalo těhotenství, pracovat alespoň těchto 180 dní.

    Pokud otěhotníte během zkušební doby, tak vás zaměstnavatel nesmí propustit jen z důvodu těhotenství. Během zkušební doby s vámi ale může ukončit pracovní poměr v podstatě kdykoliv, z nějakého jiného důvodu (důvod ani nemusí uvádět).

    Nejlepší pro vás asi je, pokud otěhotníte ještě během zkušební doby, o tom v zaměstnání nemluvit. Po skončení zkušební doby, už vás jako těhotnou nemůže zaměstnavatel propustit skoro vůbec (jsou jen velmi specifické výjimky). Pak už byste měla nárok na PPM zcela určitě.

    Pokud byste aktuální zaměstnání skončila ještě ve zkušební době, tak byste na mateřskou nárok mít nemusela (záleží ale na více okolnostech – kdy bude zahájeno těhotenství, kdy by případně byl ukončen pracovní poměr, jestli byste pak byla až do porodu nezaměstnaná, nebo ještě někde pracovala, těch alternativ, zde může nastat celá řada).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď