Spisovatel jako OSVČ – autorské honoráře

Otázka

Dobrý den,

jsem stále ještě studentem VŠ pod 26 let. Zároveň ale píši. První publikace by mi měla vyjít před koncem roku 2021.

Spisovatelství však není ani mou hlavní činností, ani vedlejší a zisky pravděpodobně nebudou tak vysoké, ba přímo malé. Jaké povinnosti mi však vznikají v momentě, kdy mi z tvůrčí činnosti vznikne příjem?

Autorský honorář mi bude plynout po celou dobu, změní se ale nějak situace, pokud bych si založil jednoduché stránky s e-shopem a knihu tam také sám prodával? (mimo distributora).

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, Ludvík B. 3 roky 1 Odpověď 873 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Bude záležet na tom, jak vysoké budou vaše autorské honoráře. Pokud by nepřesahovaly částku 10 000 Kč za měsíc, pak by se uplatnila pouze srážková daň 15% (podobně, jako na nějaké brigádě při práci na DPP).

    Pokud by ale autorské honoráře byly 10 001 Kč za měsíc a více, pak už by se jednalo o samostatně výdělečnou činnost.

    Pro výkon některých samostatně výdělečných činností nepotřebujte živnostenské oprávnění. Nemusíte tedy být OSVČ. Musíte se ale přihlásit u zdravotní pojišťovny a ČSSZ.

    Týká se to mimo jiné i činnosti spisovatelů (autorů), kteří dostávají autorské honoráře. Pro tuto činnost nepotřebujete ŽL. Přesto ale máte některé povinnosti, jako ostatní OSVČ.

    Autorské honoráře musíte zdanit (podat daňové přiznání). Je možné uplatnit paušální náklady 40% (pak není potřeba vést účetnictví (daňovou evidenci), stačí jen prostá evidence příjmů/výdajů), nebo skutečné náklady (pak je nutná daňová evidence).

    Z autorského honoráře se platí sociální a zdravotní pojištění, podle stejných podmínek, jaké platí pro OSVČ (jako student byste byl brán jako OSVČ vedlejší). Takže máte povinnost to oznámit zdravotní pojišťovně a na ČSSZ.

    Zdravotní pojištění za vás, jako za studenta zatím platí stát. Takže byste nic dalšího neplatil (pouze případný doplatek, podle výše příjmu, po podání daňového přiznání a příslušného přehledu o příjmech). Sociální pojištění byste také minimálně v prvním roce platit nemusel. V dalších letech by to záviselo na výši vašich příjmů.

    Pokud byste si založil webové stránky s eshopem, tak již potřebujete živnostenský list. A také splňovat všechny zákonné podmínky pro prodej na internetu. A to bez ohledu na to, jestli budete prodávat 10 knížek za měsíc nebo 1 0000 knížek měsíčně.

    Nerozhoduje zde ani tak výše příjmu (obrat), jako to, že se jedná o soustavnou činnost (což web s eshopem ze své podstaty je – není to nic jednorázového).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď