Rodičovský příspěvek a neschopenka po skončení rodičovské dovolené

Otázka

Dobrý den,

začátkem února 2021 mi končila rodičovská dovolená – nastoupila jsem tedy zpět do zaměstnání (avšak stále pobírám rodičovský příspěvek).

Momentálně jsem ve 20 tt, ošetřující lékařkou mi bylo doporučeno nastoupit na neschopenku.

Můj dotaz tedy zní:
– zda mám nárok na neschopenku, když stále pobírám rodičovský příspěvek.
– zda mi bude neschopenka proplacena nebo je zde podmínka odpracovat určitou dobu (někde jsem se dočetla, že nárok vzniká po dopracování tří měsíců).

Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, , Nala 3 roky 1 Odpověď 2966 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Po skončení rodičovské dovolené, máte nárok na neschopenku (nemocenské dávky), tak jako kterýkoliv jiný zaměstnanec.

    Na nemocenské dávky není nárok pouze během rodičovské dovolené – s rodičovským příspěvkem to nijak nesouvisí.

    Během rodičovské dovolené, máte v zaměstnání pracovní volno bez náhrady mzdy. Během rodičovské dovolené, nepřicházíte o žádný příjem ze zaměstnání, proto nevzniká nárok ani na náhradu mzdy od zaměstnavatele, ani na nemocenské dávky.

    Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 28:

    (5) Nemocenské se nevyplácí zaměstnanci za dobu, po kterou mělo trvat pracovní volno bez náhrady příjmu nebo služební volno, za které nebyl poskytnut služební příjem nebo služební plat, pokud dočasná pracovní neschopnost vznikla nebo karanténa byla nařízena nejdříve dnem, který následuje po dni nástupu na takové volno. Ustanovení věty první neplatí v případě, kdy pojištěnka nemá nárok na peněžitou pomoc v mateřství z žádné pojištěné činnosti, v případě, kdy pojištěnec byl uznán dočasně práce neschopným podle § 57 odst. 1 písm. e) a f) a v případě pracovního nebo služebního volna poskytnutého z důvodů ošetřování nebo péče uvedených v § 39 odst. 1 písm. a) nebo b).

    Po skončení rodičovské dovolené, už ale během pracovní neschopnosti přicházíte o příjem a tudíž máte nárok na nemocenské dávky, tak jako kterýkoliv jiný zaměstnanec.

    Nárok na „placenou“ neschopenku máte ihned po skončení rodičovské dovolené. Není potřeba odpracovat nějakou minimální dobu nebo něco podobného (to se může týkat OSVČ, kde je potřeba účast na nemocenském pojištění, alespoň 3 měsíce, před začátkem neschopenky).

    I kdybyste onemocněla hned v první den po skončení rodičovské, tak máte nárok na nemocenskou. Je to podobné, jako když zaměstnanec nastoupí do nového zaměstnání. Na nemocenskou je nárok hned od prvního dne v novém zaměstnání (po zahájení první směny).

    To, že máte dále rodičovský příspěvek, nehraje žádnou roli. Během prvních 14 dní budete dostávat standardní náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele. Od 15 dne pak máte nárok na nemocenské dávky.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď