Převedení na jinou práci během těhotenství

Otázka

Dobrý den, nikde to nemohu vyhledat, tak se obracím na vás.

Jsem těhotná 7tt a mám fyzicky náročnou práci na 3 směny. V práci jsem to musela říct vedoucí. Chtěla jsem přeřadit na jinou práci, ale žádnou pro mě neměli.

Poslali mě k mému gynekologovi a ten mi tedy napsal neschopenku. Já mám teď omezené vycházky na 6 hodin a budu pobírat nižší peníze, protože marodím.

Myslím, že jsem v nevýhodě, když chci dále pracovat a zaměstnavatel mě nemůže převést na jinou práci, protože pro mě žádnou nemá.

Jak to mám řešit? Je chyba na straně zaměstnavatele?

Děkuji za odpověď

Vyřešeno
, Petra M. 4 roky 1 Odpověď 807 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Dana Černá
    0

    Podle zákoníku práce, má zaměstnavatel povinnost, přeřadit vás na jinou práci, pokud jste těhotná a pokud daná práce/pracovní pozice není vhodná pro těhotné ženy. Viz zákoník práce, paragraf 41:

    § 41 Převedení na jinou práci

    (1) Zaměstnavatel je povinen převést zaměstnance na jinou práci,

    c) koná-li těhotná zaměstnankyně, zaměstnankyně, která kojí, nebo zaměstnankyně-matka do konce devátého měsíce po porodu práci, kterou nesmějí být tyto zaměstnankyně zaměstnávány nebo která podle lékařského posudku ohrožuje její těhotenství nebo mateřství,

    g) požádá-li o to těhotná zaměstnankyně, zaměstnankyně, která kojí, nebo zaměstnankyně-matka do konce devátého měsíce po porodu, která pracuje v noci.

    Přesný výčet prací, které jsou zakázané pro těhotné ženy – viz Vyhláška č. 180/2015 Sb.

    Pokud jste zaměstnavatele požádala o převedení na jinou práci, pak má zaměstnavatel povinnost převést vás na jinou práci. „Výmluva“, že pro vás nemá jinou práci, není v souladu s tím, co stanovuje příslušný zákon.

    V případě, že zaměstnavatel pro vás nemá adekvátní pracovní zařazení odpovídající vaší pracovní smlouvě a vašemu těhotenství, může vás převést na jinou pracovní pozici, která nebude odpovídat vaší pracovní smlouvě. A to i bez vašeho souhlasu.

    Viz opět paragraf 41:

    (3) Není-li možné dosáhnout účelu převedení podle odstavců 1 a 2 převedením zaměstnance v rámci pracovní smlouvy, může ho zaměstnavatel převést v těchto případech i na práci jiného druhu, než byl sjednán v pracovní smlouvě, a to i kdyby s tím zaměstnanec nesouhlasil.

    Pokud by převedení na jinou pracovní pozici, bylo spojeno s poklesem příjmu, pak máte během těhotenství nárok na dávku nemocenské pojištění – vyrovnávací příspěvek v těhotenství, kterým by se vám „dorovnal“ snížený příjem.

    V případě, že vás zaměstnavatel nemůže převést na žádnou jinou pracovní pozici (i taková situace může objektivně nastat), pak se ale jedná o překážku na straně zaměstnavatele. Vy pak máte nárok na náhradu mzdy ve výši 80%.

    Tj. zaměstnavatel vás určitě nemůže „poslat“ k lékaři aby vám napsal neschopenku. Jistě, z pohledu zaměstnavatele je to určitě nejlepší varianta. Vy s tím ale určitě nemusíte souhlasit.

    Můžete trvat na tom, že požadujete převedení na jinou pozici. Pokud vám ji zaměstnavatel z objektivních důvodů nebude schopný poskytnout (byť by se jednalo o jinou práci, než máte sjednanou v pracovní smlouvě), pak máte nárok na náhradu mzdy ve výši 80% z platu.

    Tj. můžete se obrátit na svého zaměstnavatele a nenechat se odbýt. Domnívám se, že zaměstnavatel je si velmi dobře vědom svých povinností. Řešení, kdy jste na neschopence, je ale pro něj „nejvýhodnější“, protože mu s vámi nevznikají náklady.

    Na druhou stranu, pokud se nenecháte odbýt, tak by vám měl nabídnout nějaké pracovní zařazení nebo poskytnout náhradu mzdy. Jinak by se jednalo o porušení zákona, se všemi důsledky.

    Pokud by vám zaměstnavatel i nadále tvrdil, že pro vás nemá jinou pracovní pozici, tak jej požádejte, ať vám to dá písemně. A uvidíte, že změní názor.

    Vzhledem k těhotenství vás nemůže propustit. Záleží tedy na vás. Pokud budete dostatečně asertivní a nenecháte se odbýt, tak by vám měl vyhovět. Pokud ne, můžete to řešit dále. Například tím, že porušení Zákoníku práce nahlásíte na Státní úřad inspekce práce apod.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď