Přechod z rodičovského příspěvku na druhý

Otázka

Dobrý den, chci se prosím zeptat:

Koncem ledna mi končí rodičovský příspěvek na první dítě (poslední částka přijde za leden v únoru). A mě by zajímalo, jestli se musím hlásit na úřad práce (jsem nezaměstnaná), když během února čekáme druhého potomka a budu pak v únoru žádat o nový rodičovský příspěvek. 🙂

Jde mi hlavně o to, jestli zdravotní a sociální za mě zaplatí zpětně stát, když se dítě narodí např. 10.2. tak jak jsou kryté ty dny od 1.2.- 9.2. ? Nebo je to automaticky celý měsíc bez ohledu na to, který den se miminko narodí ?

Vyřešeno
Denisa 4 roky 1 Odpověď 416 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Zdravotní pojištění u tak krátké doby vůbec nemusíte řešit. V době, kdy máte nárok na rodičovský příspěvek, za vás zdravotní pojištění platí stát.

    Zdravotní pojištění byste musela řešit, až v případě, že by za vás nikdo nezaplatil zdravotní pojištění nikdo, po celý kalendářní měsíc.

    Tím, že vám bude vznikat nárok na další rodičovský příspěvek, tak těch několik dní nehraje žádnou roli. Zdravotní pojištění se neplatí za konkrétní dny, ale vztahuje se k celému měsíci.

    Co se týká sociálního pojištění, tak tam je to trochu jiné. Sociální pojištění za vás nikdo neplatí. Ani stát, ani nikdo jiný. Doba péče od dítě až do 4 roků, se vám ale započítává do doby nároku na důchod.

    Sociální pojištění si také (na rozdíl od toho zdravotního), ani nemusíte platit sama. Takže to také nemusíte vůbec řešit.

    Tj. ve výsledku se pro vás nic nemění. Pouze si po porodu musíte na Úřadu práce vyřídit další rodičovský příspěvek.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď