Přechod z rodičovské dovolené na mateřskou a zaměstnavatel

Otázka

Dobrý den, nyní jsem na rodičovské dovolené, ta mi u zaměstnavatele končí 17. 10. 2021, kdy jsou dceři 3 roky, rodičovský příspěvek mám prodloužen do prosince 2021. Nyní jsem v 16tt, nástup na mateřskou dovolenou by mělo být od 1.1 2022.

Zaměstnavatel o tom ví a bylo mi doporučeno, abych od 17. 10. 2021 vybrala zbývajících 6 dnů dovolené a po té nastoupila na neschopenku, do nástupu na mateřskou dovolenou.

Akorát nevím, zda při tom mohu dál do konce prosince pobírat rodičovský příspěvek nebo ho musím vybrat do 17. 10. 2021?

Nebo mám jít raději na neplacené volno? Předem moc děkuji za odpověď

Vyřešeno
, , Ludmila 3 roky 1 Odpověď 771 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Nárok na rodičovský příspěvek máte i v době, kdy již nejste na rodičovské dovolené. Zatímco rodičovská dovolená je maximálně do 3 roků dítěte, na rodičovský příspěvek můžete mít nárok případně až do 4 roků dítěte.

    Nárok na rodičovský příspěvek máte do doby, než je vyčerpána celá částka. Nebo případně do doby, než se vám narodí další dítě (nebo vám případně vznikne nárok na PPM, před porodem).

    To, že se po skončení rodičovské dovolené vrátíte zpět do zaměstnání, nemá na výplatu rodičovského příspěvku žádný vliv. A to i v případě, že budete v zaměstnání čerpat dovolenou, nebo budete v pracovní neschopnosti.

    Nárok na rodičovský příspěvek máte na základě splnění příslušných podmínek (zajištění řádné celodenní péče o dítě, aj.).

    Pokud jsou tyto podmínky splněny, pak máte na rodičovský příspěvek nárok i v době, kdy již chodíte do zaměstnání, a dostáváte výplatu. Nebo když jste v zaměstnání na dovolené či v pracovní neschopnosti.

    Během doby, kdy čerpáte rodičovský příspěvek, nejsou nijak omezeny vaše možnosti pracovat, podnikat, mít libovolně vysoké příjmy. I během rodičovské dovolené, tak můžete pracovat v jiném zaměstnání, na nějaké brigádě, nebo podnikat.

    Pokud byste po skončení rodičovské dovolené byla v zaměstnání v pracovní neschopnosti a dostávala náhradu mzdy od zaměstnavatele či nemocenské dávky, tak to řeší úplně jiný zákon, který není v žádném rozporu s podmínkami pro nárok na rodičovský příspěvek.

    O rodičovský příspěvek tedy rozhodně nepřijdete. Řešení, které vám navrhuje zaměstnavatel, je určitě nejvýhodnější. Dostanete proplaceno 6 dní dovolené, následně budete mít nárok na 14 dní náhrady mzdy od zaměstnavatele, a následně pak nemocenské dávky. K tomu budete dále dostávat RP.

    Pokud byste si po skončení rodičovské dovolené, vzala do začátku další mateřské neplacené volno, pak byste dostávala jenom ten RP.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď