Porodné – započítává se jako příjem i rodičovský příspěvek?

Otázka

Dobrý den,

Chtěl jsem se Vás zeptat, zdali se do žádosti na porodné na druhé dítě, započítává jako příjmem i rodičovský příspěvek, který dostává žena?

Jednou mi na Úřadu práce, řekli, že ano, podruhé že ne. A to samé, když to zkouším najít na internetu. Někde píší, že ano, někde že ne.

Známá, co je účetní mi vykládala, že je to sociální dávky, která se tam nepočítá. Zkoušel jsem se dívat i do zákonu o porodném a tom o tom nic nepíšou.

Moc děkuji za odpověď
Přeji hezký den

Vyřešeno
, Jakub H. 4 roky 1 Odpověď 467 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Nevím, do kterého zákonu jste se díval. Nárok na porodné se řídí zákonem o státní sociální podpoře, zákon číslo 117/1995 Sb. A v tomto zákonu je jednoznačně uvedeno, jak je to s rodičovským příspěvek.

    Viz paragraf 5:

    § 5

    (1) Za příjem se pro účely stanovení rozhodného příjmu považují

    f) rodičovský příspěvek pro nárok na přídavek na dítě, příspěvek na bydlení a porodné,

    Tj. při žádosti o příspěvek na dítě, příspěvek na bydlení nebo právě porodné, se rodičovský příspěvek započítá jako příjem.

    Nárok na porodné vám vzniká, pokud průměrný měsíční příjem rodiny (tedy zřejmě váš + vaší ženy), v rozhodném období, nepřekročí 2,7 násobek životného minima.

    Rozhodné období je poslední kalendářní čtvrtletí, před narozením dítěte. Pokud by se vám dítě narodilo například nyní v lednu 2021, pak je rozhodné období říjen až prosinec 2020.

    Vzhledem k tomu, že se jedná už o druhé dítě, tak je životní minimum zřejmě 10 690 Kč (za předpokladu, že prvnímu dítěti je do 6 roků). V takovém případě by nárok na porodné byl do příjmu 28 863 Kč.

    Do příjmu se započítá vaše čistá výplata zaúčtovaná v příslušných měsících + rodičovský příspěvek vyplacený v příslušných měsících. Případně i další příjmy – podpora v nezaměstnanosti, nemocenské dávky apod.

    Porodné na druhé dítě je v roce 2021 ve výši 10 000 Kč. Nárok můžete mít po narození dítěte (přikládá se rodný list).

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď