Podruhé těhotná po návratu do práce po rodičovské

Otázka

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, pokud se po ukončení 3 leté rodičovské dovolené vrátím do práce a znovu otěhotním a nebudu pracovat celých 12 kalendářních měsíců, ale třeba jen 8 měsíců, bude se mi počítat nová PPM z těchto odpracovaných měsíců?

Případně, pokud bych zpět do zaměstnání kvůli druhému těhotenství nenastoupila, ale šla bych na nemocenskou, dostala bych PPM stejně, jako u prvního dítěte? A z čeho by se mi v tomto případě počítala nemocenská?

Děkuji za odpověď.

Vyřešeno
, Monika V. 3 roky 1 Odpověď 463 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Bc. Eva Koutná
    0

    Výpočet mateřské u druhého dítěte by se odvíjel od toho, jaké by byly splněny podmínky v době zahájení druhé peněžité pomoci v mateřství.

    Pokud byste byla i nadále zaměstnaná, a u druhého dítě by vám začátek další mateřské spadal do 4 roků toho prvního, pak by se při výpočtu mateřské mohlo vycházet ze stejného vyměřovacího základu jako u prvního dítěte.

    Viz zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.), paragraf 19:

    (3) U zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstnání vznikl nárok na další peněžitou pomoc v mateřství z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet předchozí peněžité pomoci v mateřství, pokud je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další peněžité pomoci v mateřství; přitom se porovnávají denní vyměřovací základy před jejich úpravou podle § 21.

    Pokud by vám druhá mateřská měla začít později (až po čtvrtých narozeninách prvního dítěte), pak by se mohlo vycházet jenom z aktuálního vyměřovacího základu. Tedy z doby, po kterou byste po rodičovské pracovala.

    Pokud byste hned po rodičovské nastoupila do pracovní neschopnosti, a pobírala pouze nemocenské dávky, pak by se mateřská nedala spočítat z aktuálního období (nemocenská spadá do vyloučení doby).

    V takovém se pro stanovení vyměřovacího základu postupovalo dále do minulosti – viz paragraf 18:

    (6) Nemá-li zaměstnanec v rozhodném období stanoveném podle odstavce 3 vyměřovací základ nebo není-li v rozhodném období alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ, je rozhodným obdobím první předchozí kalendářní rok, v němž byl dosažen započitatelný příjem a je v něm alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ. Rozhodné období podle věty první začíná nejdříve dnem vzniku pojištění zaměstnance. První předchozí kalendářní rok se zjišťuje postupně od roku, v němž vznikla sociální událost.

    Tj. pokud by se nedalo vycházet z aktuálního období (neschopenka), ani z rodičovské a mateřské (také spadají do vyloučené doby), tak by se vycházelo z příjmů před první mateřskou.

    Toto je ale pouze obecná odpověď. Záleží i na tom, zda budete před druhým porodem zaměstnaná a zda to bude u stejného nebo jiného zaměstnavatele a případně i na dalších okolnostech. Tyto věci nyní neznám, tak vám to více neupřesním.

    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď