Podpora v nezaměstnanosti po skončení neschopenky

Otázka

Dobrý den, potřebuju poradit:

Manželce skončil pracovní poměr na dobu určitou. Už před skončením zaměstnání, ale byla na neschopence. Marodila ještě skoro půl roku. Brala nemocenskou cca 9500 Kč.

Teď šla na Úřad práce požádat o podporu v nezaměstnanosti. A tam jí řekli, že se to vypočítá z té marodky. A dali jen něco okolo 5 tisíc korun. V práci při tom měla plat 14 900 Kč.

Tak by mě zajímalo, jak se to vlastně vypočítá? Podpora 5 tisíc mi přijde hodně málo.

Předem děkuji za radu.

Vyřešeno
, Jan V. 3 roky 1 Odpověď 1279 zobrazení 0

Odpověď ( 1 )

  1. Ing. Roman Liška
    0

    Nárok na podporu v nezaměstnanosti, je při splnění příslušných podmínek. A to je účast na důchodovém pojištění, v minimální délce alespoň 12 měsíců, za poslední dva roky. Tj. minimálně 12 měsíců v zaměstnání, nebo podnikání apod.

    Případně se pro nárok na podporu v nezaměstnanosti, může započítat i náhradní doba zaměstnání.

    To je i případ pracovní neschopnosti po skončení zaměstnání. Vaše manželka, tedy nějakou dobu byla sice nezaměstnaná, ale na neschopence. A tato doba se započítává, jako náhradní doba zaměstnání, pro nárok na podporu.

    V případě, že nárok na podporu v nezaměstnanosti vznikne započítáním této náhradní doby zaměstnání, pak se ale podpora nepočítá na základě průměrného výdělku v zaměstnání. Ale na základě průměrné mzdy v ČR.

    Není to tedy přímo tak, jak píšete ve svém dotazu, že by se podpora počítala z nemocenských dávek (to opravdu nejde).

    Viz paragraf 51, zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb.:

    § 51

    (1) Podpora v nezaměstnanosti se uchazeči stanoví za první 2 měsíce ve výši 0,15násobku, další 2 měsíce ve výši 0,12násobku a po zbývající podpůrčí dobu 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o tuto podporu, jestliže

    a) splnil podmínku doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)] započtením náhradní doby a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání,

    Průměrná mzda pro rok 2021 je stanovena ve výši 34 611 Kč. Z ní se pak vypočítá podpora v nezaměstnanosti takto:

    • První 2 měsíce je to 15% z průměrné mzdy = 5 192 Kč
    • Druhé dva měšce je to 12% z průměrné mzdy = 4 154 Kč
    • Zbytek doby je to 11% z průměrné mzdy = 3 808 Kč
    Nejlepší odpověď

Přidejte odpověď